Дослідження минулих років показали, що водорозчинні вітаміни групи B і C згодом виводяться з організму разом з сечею, і у великих кількостях не завдають шкоди здоров’ю. Як інформує replyua.net фахівці інституту харчування при Університетській клініці Шлезвіг-Гольштейн спростували результати старих досліджень і заявили, що деякі вітаміни можуть спровокувати розвиток раку легенів.
В першу чергу, мова йде про більшість вітамінів групи B. За словами вчених, в групу ризику потрапляють курці з великим стажем. У ході свого дослідження фахівці проаналізували 20 наукових робіт, присвячених пошуку зв’язку між розвитком раку легенів і високого вмісту вітаміну B12 в крові. Вчені були шоковані результатами свого дослідження. Виявилося, чим вище рівень вітаміну B12 в крові, тим більше ризиків розвитку раку легенів.
Завдяки генетичному аналізу вдалося встановити, що деякі різновиди генів сприяють збільшенню B12 в крові. Потрібно пам’ятати – ризик онкозахворювання збільшується, якщо приймати великі дози В12. Вчені підкреслили, що якщо курці будуть щоденно отримувати більше 55 мкг цього вітаміну, ризик розвитку раку легенів збільшиться в 4 рази.
Раніше вчені повідомили про унікальність вітаміну А.