Зважаючи на інтерес до теми, ми публікуємо інформацію про те, що таке мікрогрін, і все, що з цим пов’язано: користь, вирощування та смакові якості. НЕ пропустіть!
— 4.5 з 5 можливих на основі 2 голосів Related video
— Це умовна назва молоденьких сходів їстівних рослин.
Американські шеф-кухарі почали використовувати пророщену зелень у своїх стравах ще наприкінці 80-х років, переважно як декор. Поштовхом до поширення тренду на мікрозелень у всьому світі стали наукові дослідження, які довели її високу харчову цінність. З того часу вона стала популярною не лише у професійних кулінарних колах, а й серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Стало модно не лише їсти, а й вирощувати мікрозелень у себе вдома.
Мікрогрін: що це?
У чому секрет мікрогрина? — це паростки різних рослинних культур, висотою не більше 8 см, що вирощуються протягом 7-14 днів. Завдяки «дитячому» віку, така зелень виглядає надзвичайно фотогенічно: милі маленькі листочки використовують для декорування готових страв. Крім того, такі міні-рослини мають дуже насичений смак, тому часто стають інгредієнтами страв.
Сьогодні вибір мікрозелені дуже різноманітний. У спеціалізованих магазинах продуктів можна купити мікрогрін руколи, горошку, редиски, соняшника, капусти, кінзи, сої, цибулі, люцерни та інших рослин. Кожен з них має неповторний вигляд, смак та аромат, за які цінується кулінарами.
Слід відрізняти мікрогрін від бебі-зелені та проростків. Проростки — це пророщене насіння, яке їдять разом із корінням. Бебі-зелень — «старша сестра» мікрозелені, оскільки її листя і стебла вже більш розвинені, мають більший розмір і відомий вигляд.
Користь мікрозелені
Це своєрідний концентрат вітамінів та мікроелементів. Чим менший розмір зелені, тим більше в ній корисних речовин. Найбільше їх міститься у рослині саме на старті зростання – у перші 7-14 днів. Крім того, цінність цього продукту полягає і в тому, що за короткий проміжок росту паростки не встигають увібрати шкідливі речовини з навколишнього середовища. Вони є екологічно чистими, отже, позитивний вплив на організм максимально.
Основна властивість мікрозелені, за яку її так цінують фанати здорового харчування, – антиоксидантна. Речовини, що містяться в таких рослинах, виводять з організму вільні радикали, що ушкоджують оболонку клітин, ДНК та складових хряща. Крім того, маючи високий вміст поліфенолів, вони запобігають розвитку серцево-судинних захворювань. Однак, кожен вид мікрозелені має свої особливості та корисні властивості.
• Горох. Знімає набряки та нормалізує роботу нирок завдяки м’якій сечогінній дії. Благотворно впливає на імунітет, бореться з анемією та хворобами судин та серця, знижує ризик утворення тромбів. Виводить шлаки та токсини.
• Цибуля. Потужне джерело вітаміну С, який сприяє зміцненню імунітету та протидії вірусному захворюванню. Селен, який є у складі такого мікрогрина, позитивно впливає на імунну систему.
• Щавель. Добре допомагає при авітамінозі, оскільки багатий на поживні речовини.
• Редис . Нормалізує травлення та позитивно впливає на обмінні процеси в організмі. Знижує рівень холестерину, протидіє появі атеросклерозу судин. Стабілізує рівень цукру у крові.
• Люцерна. Завдяки великій кількості вітаміну К прискорює регенерацію тканин, що дуже важливо в період реабілітації після перенесених травм. Бореться з анемією, оскільки містить багато заліза.
• Соняшник. Містить багато фолієвої кислоти, тому рекомендований вагітним та жінкам, які планують вагітність. Приводить у норму роботу щитовидної залози, серцево-судинної системи.
Мікрогрін також сприяє здоров’ю та красі шкіри, волосся та нігтів.
Мікрогрін у кулінарії
У кулінарії мікрогрін цінується, в першу чергу, за зовнішній вигляд та смакові властивості. Кожна рослина має унікальний, що робить будь-яку страву оригінальною та апетитною. Маленькі паростки цибулі, наприклад, нагадують тендітну салатову павутинку, крихітні листочки гороху з кучерявими пагонами або яскрава фіолетова редиска додадуть родзинку презентації.
Мікрозелень має специфічний концентрований смак, який здатний додати навіть у звичайнісіньку їжу неповторних ноток. Зокрема, соняшник має хрумке м’ясисте стебло та листочки із солодкуватим присмаком, ідеальні для салату. Неймовірно насичений аромат мікрозелені цибулі, її пікантний та приємний смак, чудово доповнять омлет, яєчню чи салат. Найпопулярнішим серед усіх видів мікрогрина є горошок. На смак він солодкий, наче молодий горох.
Мікрозелень завжди їдять свіжою. Якщо обробити цей продукт термічно, він втратить усі корисні властивості. Насичений смак мікрогрина чудово комбінується зі свіжими овочами;
- смузі — як інгредієнт детокс-напоїв, щоб зробити їх ще кориснішими та смачнішими;
- бутерброди, тости — кілька стебел мікрогрина роблять бутерброди апетитними та цікавими на смак;
- інші страви як декор — їм прикрашають супи, гарячі, м’ясні страви та закуски, а також десерти.
Креативний шеф-кухар обов’язково знайде багато варіантів використання мікрогрина на своїй кухні!
А садівник-початківець може виростити мікрогрін у себе вдома.
Як виростити мікрозелень вдома?
Щоб розпочати процес, вам знадобиться насіння для мікрозелені, плоскі контейнери з невисокими близько 2-4 см бортиками, щоб майбутні сходи могли на них спиратися. Наповнювати такі контейнери можна легким торфовим субстратом, а можна обійтися просто мокрими паперовими серветками або навіть без них. Насіння для мікрозелені, як правило, продається у великих упаковках, сіють їх дуже густо, буквально в 1 мм один від одного.
Більшості рослин для того, щоб прорости, достатньо лише води. А ще трохи шорстка поверхня контейнера, щоб корінці хоч трохи «трималися за землю» і паростки не вилягали. Якщо ви візьметеся пророщувати пшеницю або буряк, наприклад, або інші рослини з великим і важким насінням, то просто насипте їх у контейнер або тарілку з бортиками і залийте водою, щоб води на 2/3 покрили їх. Накрийте кульком. Як тільки з’являться зелені паростки, прибирайте плівку і постійно стежте за рівнем води. Важливо, щоб паростки в жодному разі не пересихали.
Перед тим як посіяти дрібніше насіння, покладіть на дно контейнера кілька шарів паперових серветок або рушника, підійде і шматочок агроволокна. Сійте насіння і надалі стежте, щоб серветка залишалася весь час вологою. У міру зростання коріння «зачепляться» за серветку і паростки не вилягатимуть при маніпуляціях з контейнером. При такому способі вирощування зелень залишається чистою, її можна зрізати, а можна висмикувати з молоденькими корінцями і відразу ж відправляти на бутерброд.
Можна вирощувати і у землі чи легкому торф’яному субстраті. У продажу є спеціальне обладнання для домашнього вирощування мікрозелені. У будь-якому випадку, головне, стежте за поливами, якщо ваша серветка або субстрат пересохнуть — молоденькі сходи рослини швидко в’януть. Сійте рослини хвилями, кожні 5-7 днів і у вас вийде зелений вітамінний конвеєр!
Які рослини та як правильно виростити мікрозелень з насіння?
Найпростіше виростити на мікгрогрін такі рослини, які від природи легко і швидко сходять, абсолютно невибагливі.
Крес-салат — ніжна зелень зі злегка гірчичним смаком. Розсипте насіння по товстій вологій серветці, наприклад, у великій неглибокій тарілці. Сходить насіння крес-салату буквально через 2-4 дні. Зростають дуже швидко. Через 10-14 днів просто зріжте її і відразу сійте наступну тарілку. Кущики невеликі до 3-5 см, покриті дрібними листочками. Це справжній делікатес. Зелень крес-салату настільки ніжна, що погано транспортується та купити навіть у пучках влітку, складно. Можна вирощувати без додаткового підсвічування. Крес-салат має тонізуючу дію, стабілізує тиск і покращує травлення.
Гірчиця редиска, редька — група вітамінних рослин, які швидко сходять і ростуть на дріжджах. У листочків ніжно-гострий смак, з характерним ароматом. Мікрогрін цих рослин довго залишається ніжним і можна дати їм вирости побільше. Якщо ви хочете вирости сформовані кущики, то розташовуйте насіння на відстані від 5 мм, а коли крони молодих рослин зімкнуться — проріджуйте їх через один кущик, а «зайве» відправляйте салат. Чудово росте на вологих серветках без землі.
Всі види капусти швидко сходять і дають дуже приємну на смак зелень. Можете навіть малювати насінням картини, наприклад, зелень червонокачанної капусти матиме фіолетовий відтінок, листочки пай-чої — блакитними. Додайте в «компанію» насіння руколи, її ажурні листочки з горіховим ароматом прикрасять композицію.
Так само успішно у вас вийти мікрозелень гороху, базиліка, буряків, мангольду . Вирощувати зелень на підвіконні особливо подобається дітям, можна спостерігати появу сходів, зустрічати з посмішкою кожен новий паросток.
Будьте здорові!
Фото: відкриті джерела у Мережі