Не пийте занадто гарячим: Супрун розповіла про користь і шкоду кави


Не пийте занадто гарячим: Супрун розповіла про користь і шкоду кави

Кава може бути як корисним, так і шкодити здоров’ю людей. Втім, якщо помірно споживати цей напій заради задоволення, а не стимуляції мозку, то він може виявляти корисні властивості.

У 2016 році кави внесли у список речовин з протипухлинною дією, розповіла в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також: Як зменшити кількість солі в раціоні: корисні поради

Чим корисний кави?

За словами Супрун, зараз кави вважають елементом здорового раціону. Зокрема, кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

  1. Покращує стан кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу.
  2. На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
  3. Зменшує прояви панкреатиту (запалення підшлункової залози, – Здоровье24).
  4. У деяких людей кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
  5. У людей, які швидко переробляють кофеїн, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
  6. Ті, хто регулярно і помірно споживають каву, мають на 15% більш низьку ймовірність передчасної смерті.
  7. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у діабетиків кава перешкоджає утворенню вісцерального жиру (на животі).
  8. Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг.
  9. Кава стимулює утворення фактора росту нервів BDNF (іншими стимуляторами синтезу є біг, танці та інтервальний голодування).
  10. Збільшує сфокусованість, бореться з сонливістю і покращує настрій.

Чим кава може шкодити?

• Першою причиною є повільне знешкодження кофеїну.

Читайте также:   Фахівці пояснили, як запобігти проблему целюліту целюліт, аеробіка, поради фахівців

Як розповіла Супрун, кофеїн, як і ліки, і стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Власники «повільних» цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тому він може викликати тахікардію, гіпертензію, болі в серці, тривожність та порушення сну.

via GIPHY

Також кава активує симпатичну нервову систему. Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від нього б’ється серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон — не пийте кави. Саме вам він шкідливий.

• Другий шкідливої причиною є залежність від кави.

Часто, якщо ми мало спимо, але потрібно зосередитися, ми п’ємо багато кави, який в кінцевому підсумку перестає діяти. У цій ситуації шкідливий не сам кави, а хронічний дефіцит сну.

Як виникає залежність? Спочатку від кави добре: він викликає викид гормонів, які дають відчуття задоволення, бадьорості або радості. Кава може викликати умовний рефлекс одним тільки ароматом або контекстом споживання. В результаті кофеїн «гальмує гальмування», а мозок продовжує вивільнення нейромедіаторів збудження. Але вічно так тривати не може: нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми і виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. У результаті, щоб їх усі заблокувати, слід прийняти ще більше кави.

Що робити? Змиритися з тим, що хочеться спати, і виспатися. Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави, то не варто пити каву кілька тижнів. Тільки тоді кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня.

Читайте также:   Органічна їжа не корисніше звичайної: дослідження

via GIPHY

• Крім того, кава шкодить, якщо його поєднувати з ласощами та/або молоком.

Таке непомітне споживання солодощів з вмістом трансжирів і без яких-небудь корисних речовин, як клітковина або вітаміни, — шкодить здоров’ю.

Зате молоко не є абсолютним злом, вона шкодить насамперед людям з непереносимістю лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Який висновок? Каву краще запивати водою, пити без цукру і ласощів або молока. Велике латте з цукром не повинно бути замінником своєчасного і повноцінного страви.

Як визначити, скільки кави пити?

Насамперед, ви повинні спиратися на свої відчуття від кави. Якщо він на вас «не діє», то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо в день. Якщо кава вас занадто збуджує, то вживайте не більше порції в день.

– Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави в день — еквівалент 400 мг кофеїну.

– Якщо вам варто зробити ривок», але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше блокувати інші. Такий трюк допоможе відчувати себе бадьоріше.

– Не пийте кави, а також інші напої, занадто гарячими. Це збільшує ризик раку стравоходу.

via GIPHY

– Атлети можуть поліпшити відчуття на забігу або тренуванні, якщо вип’ють міцний великий кави і зап’ють його соком.

Читайте также:   Медики розповіли про несподівану користь приготованих помідорів

– Каву можна пити вагітним жінкам, але 1-2 рази в день. Під час вагітності кофеїн руйнується повільніше, і це слід враховувати. Високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидня або народження дитини з малою вагою.

– Коли п’єте каву, враховуйте не розмір порції, а кількість меленої кави, взятої для приготування.

– Кава може збільшувати ризик остеопорозу, але у випадку, якщо його п’ють жінки в менопаузі в кількості близько 8 порцій в день.

– Кава в поєднанні з сигаретами збільшує задоволення від того і іншого; сигаретний дим продовжує дію кави, тобто уповільнює знешкодження кофеїну, а у деяких людей кава покращує знешкодження бензопірену сигаретного диму.

via GIPHY

– Уникайте енергетичних напоїв, що містять кофеїн. Там його доза дуже висока, до того ж в них занадто багато цукру і додаткових стимуляторів.

Пам’ятайте, щоб кава приносив користь і залишався елементом здорового раціону, споживайте його помірно і керуйтеся відчуттями свого організму.