Среда, 31 мая
Shadow

Названі головні переваги картоплі

Названі головні переваги картоплі

Часто можна почути в наш час, що картопля є не дуже корисним коренеплодом. Чи Так це насправді.

Про це пише Медицина 2.0.

Ось деякі з переваг картоплі для здоров’я і харчування:

  1. Багатий поживними речовинами

Картопля є відмінним джерелом багатьох вітамінів і мінералів. Він містить білки, вуглеводи, клітковину, вітамін С, В6, калій, марганець, магній, фосфор, ніацин і фолієву кислоту. Його харчове зміст може змінюватись в залежності від сорту і способу приготування. Важливо відзначити, що картопляна шкірка також містить велику кількість вітамінів і мінералів.

  1. Містить антиоксиданти

Картопля багата такими сполуками, як флавоноїди, каротиноїди й фенольні кислоти. Вони діють як антиоксиданти в організмі, оскільки нейтралізують вільні радикали, які можуть викликати хронічні захворювання, такі як проблеми з серцем, діабет і рак.

Дослідження також показують, що антиоксиданти, що містяться в картоплі, можуть інгібувати ріст ракових клітин в печінці і товстій кишці.

Для порівняння — червоний картопля містить в 3-4 рази більше антиоксидантів, ніж білий.

  1. Покращує контроль цукру в крові

Картопля містить особливий вид крохмалю, званий стабільним крохмалем. Цей крохмаль не розкладається і повністю засвоюється організмом.

Він досягає товстої кишки, де стає джерелом поживних речовин для корисних бактерій в кишечнику. Стійкий або резистентний крохмаль пов’язаний з поліпшенням контролю рівня глюкози в крові.

  1. Корисний для мозку

Картопляний крохмаль є одним з кращих джерел вітаміну В6, який відіграє важливу роль у розвитку мозку у дітей і може сповільнити зниження когнітивних функцій у літніх людей. Крохмаль також допомагає організму вивільняти гормони, такі як серотонін, мелатонін і норадреналін, які можуть регулювати настрій, допомагають в управлінні стресом і допомагають для здорового сну.

  1. Полегшує камені в нирках

Підвищений рівень сечової кислоти в крові є основним джерелом каменів у нирках. Споживання картоплі разом з шкіркою може бути особливо корисним для людей, які страждають від каменів у нирках. Причина в тому, що картопля є багатим джерелом поживних речовин, таких як лужні солі, мед, марганець, калій і вітамін В, які допомагають полегшити проблеми з нирками.

Нагадаємо, раніше експерти повідомляли, що за підсумками 5 років цибуля ріпчаста в Україні подорожчав на 540%.