Суббота, 16 января
Shadow

Експерти назвали продукти, що містять вітамін Д

Експерти назвали продукти, що містять вітамін Д

На ці продукти харчування ви можете покластися в хмарні дні, адже вони містять вітамін Д у великій кількості.

Про це пише «Телеграф».

Гриби maitake смажені гриби

Maitake смажені гриби, або «м’ясні гриби» — це не тільки делікатес, але і низькокалорійний джерело вітаміну D. У них також міститься калій і деякі вітаміни групи В. В мисці нарізаних грибів maitake смажені гриби більше 700 МО вітаміну D.

До того ж, у maitake смажені гриби є й інші корисні властивості, крім прекрасного смаку і поживної цінності. Вони можуть знижувати кров’яний тиск і зменшити ризик виникнення діабету.

Гриби портобелло

У звичайних гриби портобелло не так вже багато вітаміну D, але вирощених під впливом ультрафіолетових (УФ) променів, його набагато більше. Один вирощений на сонці гриб портобелло містить приблизно 375 МО вітаміну D. Гриби портобелло також є відмінним джерелом селену, калію та деяких вітамінів групи В.

Згідно Грибного раді, деякі види грибів спеціально вирощують так, щоб додати їм вплив УФ-променів. Наступного разу як підете за покупками, вивчайте етикетку на предмет особливих позначок про вітаміні D, або УФ-променях.

Лисички

Лисички — ще один чудовий джерело вітаміну D рослинного походження. У мисці лисичок більше 100 МО вітаміну D. Ці гриби також є прекрасним джерелом калію і майже не містить калорій: в одній мисці їх не більше 20.

Читайте также:   При проблемах з травленням: медики назвали кращі продукти - травлення, проблеми, список продуктів

Лосось

Риб’ячий жир багатий вітаміном D, так що очевидно, що в такий жирної риби, як лосось його теж удосталь. У 85 грамах свіжого рожевого лосося міститься 370 МО вітаміну D, а в банку консервованої нерки — майже 800.

Лосось це також чудове джерело омега-3 жирних кислот, білка та антиоксиданту званого астаксантином. І нехай вас не лякає, що лосось це «жирна» риба: 150 грамовому шматку менше 200 калорій.

Палтус

Палтус — прекрасне джерело вітаміну D, в 85-грамової порції міститься близько 200 МО. Палтус також багатий білком, вітамінами групи В, цинком, магнієм і калієм. Страви з палтуса також забезпечать вас найважливішими омега-3 жирними кислотами, тому що є безліч причин включити цю рибу в свій раціон.

Форель

Форель — ще один хороший джерело вітаміну D. Так як це біла риба, у неї більш м’який смак, ніж у жирних лосося і тунця. 85 грам райдужної форелі містять приблизно 650 МО вітаміну D. Форель це також чудове джерело білка, вітамінів групи В і мінералів.

Консервований тунець

У консервованому тунці близько 40 МО вітаміну D на 85-грамову порцію, так що в кожній банці виходить приблизно по 80 МО. Консервований тунець це також прекрасний джерело омега-3 жирних кислот, калію, магнію, селену і цинку.

Найкраще в цьому продукті — його зручність. Він завжди під рукою для сендвічів, салатів і стане смачним і здоровим компонентом у ваших улюблених рецептах.

Читайте также:   Теоретично таке буває: Комаровський розповів про пневмонії без кашлю - Євген Комаровський, медицина, діти

Злакові пластівці з вітамінами

Пластівці корисні тільки в тому випадку, якщо зроблені з цільних зерен і без додавання цукру. Збагачувати злакові пластівці вітамінами і мінералами — поширена практика, як правило, на одну миску сухих пластівців припадає 100 МО вітаміну D. Пластівці з цільних зерен це також хороший джерело багатьох інших вітамінів, мінералів, плюс клітковина.

Молоко

Саме по собі молоко не є значущим джерелом вітаміну D, але сучасні вимоги передбачають збагачення його вітаміном D. В одній склянці молока міститься близько 125 МО вітаміну D.

Молоко також багате кальцієм, калієм і білком.

Альтернативні види молока

Альтернативні види молока, такі як соєве або мигдальне молоко, також збагачуються вітаміном D і кальцієм. Ви можете вибрати зі звичайного непідсолоджені молока або ж спробувати різноманітні смаки, наприклад, шоколадне мигдальне молоко, смак якого не менш чудовий, ніж назва.

Ці замінники можна використовувати замість коров’ячого молока і в готуванні. Головне, переконайтеся, що смак альтернативи поєднується зі смаком страви.

Яйця

Яєчні жовтки багаті вітаміном D, так що споживання яєць цілком — відмінний спосіб додати його в свій раціон. Кожен яєчний жовток містить близько 40 МО вітаміну D, так що два яйця — і за один прийом їжі ви отримуєте аж 80 МО. Яйця це також чудове джерело білка і лютеїну. Одне яйце — це приблизно 70 калорій.

Читайте также:   Лікар розповів про причини неефективної роботи підшлункової залози

Харчові добавки

Вітамін D також доступний у вигляді харчової добавки, як сам по собі, так і в поєднанні з іншими речовинами. Добавки з кальцієм, наприклад, як правило, включають в себе і вітамін D.

В цілому добавки з вітаміном D безпечні, але ми рекомендуємо все ж уважно читати етикетки і берегти від дітей. Приймається великих кількостях вітамін D може накопичуватися в тілі і стає токсичним. Крім того, перед прийомом добавок краще проконсультуватися з лікарем на випадок, якщо у вас є якісь захворювання або протипоказання.

Хоча вітамін D зустрічається не в такій вже великій кількості продуктів, все ж можна знайти смачні і корисні його джерела. Візьміть собі на замітку, і вони забезпечать вас усім необхідним, особливо в похмурі зимові дні. Кілька хвилин, проведених на сонці, створять з вашим здоров’ям чудеса.

Між тим, одночасне вживання кальцію та вітаміну D «вбиває» серце.

Експерти назвали продукти, що містять вітамін Д