Дієтолог розповів, як правильно скласти новорічне меню і поєднувати страви між собою

Дієтолог розповів, як правильно скласти новорічне меню і поєднувати страви між собою

Новорічне меню – серйозне випробування для організму, тому варто постаратися хоч трохи знизити його калорійність та шкоди для здоров’я.

Про це кореспонденту ГолосUA розповіла лікар-дієтолог Людмила Бабич.

Новорічне меню не може бути низькокалорійним, але зменшити кількість жиру в стравах без шкоди для смаку дуже навіть можна, якщо знати декілька хитрощів, запевнила лікар.

«Магазинний майонез – дуже важкий продукт для печінки і шлунка, до того ж дуже калорійний, — нагадала дієтолог. – Звичайно, в традиційному олів’є без майонезу не обійтися, а й для таких традиційних страв, як шуба і олів’є цілком можна вибрати майонез зі зниженою калорійністю, головне уважно читати етикетку, щоб цей продукт складався з натуральних компонентів. Можна самостійно приготувати заправку із суміші майонезу, ще краще — нежирного майонезу, і низькожирної сметани. Виходить набагато смачніше і близько половини жиру (за рахунок того, що 65-75% майонез використовували не в повній мірі) залишається в пачці, а не осідає на талії».

Читайте также:   Як адаптуватися до зміни часових поясів

Також лікар рекомендує віддати перевагу не салату, а нарізці зі свіжих овочів. Якщо ж на вашому столі плануються інші «традиційні» салати, постарайтеся вибрати ті, які можна заправити не майонезом, а оливковою олією. Не менш важливо грамотно вибрати і основне блюдо.

«Жирні смажені реберця з картоплею – зовсім не кращий вибір для новорічного столу, особливо враховуючи велику кількість висококалорійних салатів і закусок. На гаряче замість відбивних, смажених свинячих стейків або шматків жирного м’яса на кістці, запропонуйте гостям традиційного запеченого гусака або печеня з кролика. А ще краще – запечіть в духовці рибу, наприклад сьомгу або форель з овочами. Вийде дуже смачно і незвично, до того ж корисно.
На гарнір можна подати приготовані в духовці овочі, овочі гриль або соте. А ось картопля в поєднанні з м’ясом, та ще й після холодних закусок, для організму досить «важкий», краще обійтися без нього», — радить експерт.

Читайте также:   Глаукома, катаракта та інші хвороби очей, які загрожують після 40 років

Дієтолог розповів, як правильно скласти новорічне меню і поєднувати страви між собою