Відомо, що горіхи, насіння, зернові і бобові – незамінний джерело білка і корисних жирів. Їх люблять додавати в свій раціон не тільки вегани і вегетаріанці, але й прихильники інших типів харчування. Але не всі знають, що їх потрібно активізувати перед споживанням.
Горіхи і крупи – це корисно, смачно і поживно, але варто пам’ятати, що ці продукти багаті фитиновой кислоти, застерігає Дарія Лисиченко.
Читайте також: Органічна їжа не корисніше звичайної: дослідження
Фитиновая кислота – що це?
Фитиновая кислота – насичена циклічна кислота, яка є основною формою збереження фосфору в багатьох тканинах рослин, особливо у висівках і насінні. Зустрічається у складі злаків і зернових культурах.
Фитиновая кислота – це якийсь захисний механізм рослин. Він міститься в оболонці, яка руйнується під час пророщування. Фитиновая кислота може ускладнювати засвоєння мікроелементів, таких як калій і магній.
Люди, які мають схильність до остеопорозу, повинні бути особливо уважними з споживанням продуктів, що містять фитиновую кислоту.
Фитиновая кислота руйнується у вологому середовищі
У природі фитиновая кислота руйнується внаслідок потрапляння у вологе середовище. Тому перед споживанням слід замочувати ці продукти, щоб активувати їх корисні властивості і нейтралізувати зміст фитиновой кислоти.
Особливо багато фитиновой кислоти міститься в коричневому рисі, пшениці, горіхах і зернятках.
Норма споживання фитиновой кислоти – від 150 до 400 мг на день.
Лідерами вмісту фитиновой кислоти є: бразильський горіх (1 719 мг на 100 г сухої ваги), мигдаль (1 400 мг), волоський горіх (982 мг), фундук (1000 мг).
До речі, какао-порошок і вівсяні пластівці теж мають високий рівень фитиновой кислоти.
Какао-порошок містить кислоту фитиновую
Продукти, що містять кислоту фитиновую
Рис білий 0,1 – 1,1 %
Фундук 0,2 – 0,9 %
Горох 0,2 – 1,2 %
Волоський горіх 0,2 — 6,7 %
Сочевиця 0,3 – 1,5 %
Пшениця 0,4 – 1,4 %
Мигдаль 0,4 – 9,4 %
Квасоля 0,6 – 2,4 %
Кукурудза зерно 0,7 – 2,2 %
Соєві боби 1,0 – 2,2
Насіння кунжуту 1,4 – 5,4 %
Висівки пшениці 2,1 – 7,3 %
Висівки рису 2,6 – 8,7 %
Як активувати продукти
Варто пам’ятати, що для активації підходять лише несмажених горіхи. Краще всього купувати горіхи в шкаралупі і очищати їх самому.
Активація – простий процес. Для цього треба всього лише залити продукт чистою фільтрованою водою.
Для активації більшості горіхів, наприклад, кешью, знадобиться всього кілька годин, а от бразильський горіх – варто залишити на ніч.
Волоський горіх перед споживанням варто замочити на 2-3 години
Однак, активізація підходить тільки для тих продуктів, які не пройшли термічну обробку, якщо ж продукти пройшли термообробку – активація буде марною.