Четверг, 28 января
Shadow

Знайшли спосіб знизити ризик раку печінки


21

Учені з лікарні Осака-Роса в Японії виявили, що добавки з цинком можуть допомогти знизити ризик раку та інших захворювань печінки.

У контрольованому клінічному дослідженні вчені зібрали 267 пацієнтів, які страждають від різних видів захворювань печінки, включаючи гепатит В і С, цироз печінки внаслідок вживання алкоголю та неалкогольного стеатогепатит, пише Health.News.

Також по темі: Що руйнує вашу печінку – вісім безневинних звичок

Одна група, що складається з 196 пацієнтів, отримувала добавки з цинком два рази в день. Інша група, в якій був 71 пацієнт – не отримувала. Обидві групи отримали інші стандартні методи лікування, включаючи додавання амінокислот.

Читайте также:   Медик: хвороби печінки перешкоджають засвоєнню поживних речовин і вітамінів

Результати дослідження

Через три роки результати підтвердили, що підозрювали дослідники: у групи, яка приймала цинк, була покращена робота печінки і відбулося зниження маркерів запалення, а також фіксувався більш низький ризик розвитку раку печінки. Між тим, стан здоров’я пацієнтів, що не отримували цинк, погіршувався протягом усього дослідження.

Знайшли спосіб знизити ризик раку печінки

Цинк покращує роботу печінки rivnepost.rv.ua

Читайте также:   Дієтолог назвала головних «ворогів» талії і стегон

Крім того, вчені змогли визначити молекулярні механізми, що лежать в основі ефективності цинку. Згідно їх висновкам, коли в організмі не вистачає цинку, він викликає активацію специфічних клітин, які називаються зірчастими клітинами печінки. Це призводить до окислення ліпідів – процесу, коли активні форми кисню атакують поліненасичені жири. Це дає старт ланцюгової реакції, яка призводить до накопичення жиру в печінці.

Читайте также:   Домашняя аптечка современного украинца: что в ней должно быть

Висновки вчених

Згідно з їх висновками, це жирове накопичення може сприяти розвитку багатьох захворювань печінки. В цілому дослідження показало, що споживання більшої кількості цинку або дотримання встановленого рівня споживання може поліпшити загальний стан здоров’я печінки.