Понедельник, 13 июля
Shadow

«Залишилося жити лічені години»: експерти розповіли про небезпеку вживання риби в упаковці

«Залишилося жити лічені години»: експерти розповіли про небезпеку вживання риби в упаковці

Експерти попередили покупців про небезпеку вживання риби у вакуумних упаковках.

Про це заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов та директор департаменту безпеки харчових продуктів Госпродпротебслужбы Борис Кобаль.

«Можна відправитися на той світ. У вакуумі прекрасно живе ботулізм. У рибі – особливо. Якщо на виробництві була недбалість, не дотримувалися санітарні умови, потрапили частини землі або бруду – там буде ботулізм. Ваше життя починає вимірюватися годинами. Вам залишилося тільки добігти до лікарні. На оптових ринках на рибі часто немає дати виробництва. Якщо на рибі або ємності немає дати – немає сенсу навіть вести діалог», — сказав Несміянов.

Читайте также:   «Одноразове повинно бути одноразовим»: Комаровський дав важливі ради з прання дитячої білизни - Євген Комаровський, новини України, дитячі речі

За словами Бориса Кобаля, кожна партія продукції повинна мати відповідне маркування.

«Там є дата виготовлення, термін придатності або позначення «вжити до». Основний критерій, яким повинен керуватися споживач – інформація про термін придатності. Якщо риба купується – а ми часто бачимо це в літній період – при дорогах, в несанкціонованих місцях торгівлі, то людина піддає ризику здоров’я. Ботулізм – це проблема, кожен рік в жаркий час ми стикаємося з цим питанням, проводимо роз’яснювальну роботу, але випадки такі є», — сказав Кобаль.

Читайте также:   Поки віце-спікер і комітети: Реформою Ради у Зеленського займуться пізніше

Раніше лікарі назвали найкорисніший вид риби для щоденного раціону.

«Залишилося жити лічені години»: експерти розповіли про небезпеку вживання риби в упаковці