Вторник, 13 апреля
Shadow

Яблука з пошкодженою шкіркою консервації можуть стати причиною отруєння – експерт

Яблука з пошкодженою шкіркою консервації можуть стати причиною отруєння – експерт

Впали на землю яблука, навіть якщо вони абсолютно здорові і не пошкоджені шкідниками, не можна використовувати для консервації. В мікротріщинах на шкірці в тому місці, яким плід вдарився об землю, починають стрімко розмножуватися бактерії.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив професійний агроном Дмитро Гресь.

«Прим’ятий пліч в яблуках часто говорить про падіння з дерева, а не поразки хворобою, їх цілком використовувати в їжу. Більш того, вони часто куди смачніше і соковитіше плодів, зірвані з дерева. Просто відріжте пошкоджену ділянку, так як при падінні і пошкодження шкірки, туди могли потрапити бактерії та бруд із землі.

Читайте также:   Лікар: у жарку погоду погіршити самопочуття може навіть макіяж

Але використовувати їх для консервації чи зберігання категорично заборонено. Прим’ятий пліч — джерело цвілевих грибів і чим довше яблуко пролежить, тим більше буде ним уражено. Причому грибки поширюються на весь плід, а коричневий-пліч – це тільки видима частина. Тому і є їх теж не варто через кілька днів після збору», — говорить фахівець.

Читайте также:   Рак ока або ретинобластома: які симптоми свідчать про захворювання

Агроном пояснив: з часом грибок починає виробляти шкідливі для організму сполуки, які після перетворюються на отруту і можуть стати причиною серйозного харчового отруєння. Причому не варто сподіватися, що, якщо відрізати всі побиті і прим’яті ділянки, гарненько прокип’ятити і обробити, яблука стануть безпечними.

Фахівець запевнив, що ряд грибків не вбиваються при кип’ятінні, варінні та іншій термічній обробці. Іншими словами, консервація, в якій використовувалися прим’яті або подряпані плоди стає небезпечною, особливо для дітей.

Читайте также:   Струс серця і смерть: що потрібно знати