Вторник, 13 апреля
Shadow

Відомий дієтолог назвала корисні і шкідливі крупи

Відомий дієтолог назвала корисні і шкідливі крупи

На думку фахівця, гречка і ячмінь є найбільш корисними крупами у вітчизняних магазинах, тоді як манка і рис можуть швидше нашкодити.

Про це пише showdream.org.

Дієтолог Олена Соломатіна розповіла про корисних і шкідливих крупах, які продаються у магазинах. Зараз популярність круп помітно зростає, проте фахівець зауважила, що «серед круп є дуже корисні, а є й такі, від яких збільшуються вага і ймовірність захворювання на цукровий діабет».

Думка експерта таке: в співвідношенні «ціна-якість» кращими варіантами є вівсянка (потребують варіння) та гречка. Соломатіна пояснила, що гречка містить багато білка (понад 12 відсотків) відрізняється самим високим рівнем заліза серед круп. Крім того, гречка дає організму вітамін Р, важливий для капілярів, а також антиоксидант кверцетин, способствубщий ракової профілактики.

Читайте также:   Якщо в Україні скасують карантин, умерти можуть 120 – 140 тисяч українців, – експерти

Що стосується вівсянки, то в ній міститься багато корисних для оздоровлення кишечника і схуднення харчових волокон, а також вітамінів групи В і магнію, важливого для хорошого стану нервової системи. Крім того, у вівсянці багато бета-глюканів, речовин, здатних знижувати рівень холестерину.

Ячмінна крупа, вважає фахівець, — третя за ступенем корисності.

«В ячмінної каші міститься 10 відсотків клітковини і до 66 відсотків складних вуглеводів, які повільно засвоюються, не допускаючи різких стрибків рівня цукру в крові. Ячмінну кашу потрібно включати в раціон людей, які страждають від цукрового діабету», — дала рада експерт.

Читайте также:   Кашель і висока температура: стало відомо, як дає про себе знати небезпечний коронавірус - коронавірус, грип, новини України

У свою чергу, манка і білий рис, за словами Олена Соломатиной, можуть бути доречні в раціоні лише при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. У цих крупах дуже мало вітамінів і мінеральних речовин, але дуже багато «швидких» вуглеводів, з-за яких вони різко підвищують рівень цукру в крові, поділилася вона.

Раніше експерти назвали крупи, які ефективно борються з ожирінням.

Читайте также:   Лікар вказав на фактори, що сприяють захворюванню дітей на грип

Відомий дієтолог назвала корисні і шкідливі крупи