Емі Міллен, доктор філософії та доцент кафедри епідеміології і гігієни навколишнього середовища в Університеті штату Нью-Йорк в Баффало повідомила, що люди, які регулярно вживають червоне м’ясо, жирні молочні продукти, вироби з борошна вищого сорту і смажене, піддають себе ризику розвитку сліпоти у похилому віці.
Про це повідомляє «Рідус».
Шанс захворіти макулодистрофією сітківки у них в три рази вище, ніж у тих, чий раціон ці продукти не входять. До таких висновків прийшли фахівці з Університету штату Нью-Йорк у Буффало.
Макулодистрофія — це цілий спектр захворювань сітківки, в хоте яких відбувається дегенерація її центральній області. Саме із-за макулодистрофії люди старше 55 років найчастіше втрачають зір.
У ході дослідження вчені вивчили зміни стану здоров’я 1300 осіб похилого віку. Для цього учасникам потрібно було протягом майже двох десятків років звітувати про свій раціон харчування у спеціальних анкетах. До кінця дослідження від макулодистрофії почали страждати 144 учасника.
Проаналізувавши інформацію з анкет, фахівці зробили висновок, що ризик розвитку вікової макулодистрофії був в три рази вище у тих, хто дотримувався так званої «західної дієти», що включає велику кількість жирної молочки і м’яса.
«Завдяки нашій роботі, ми отримали докази того, що дієта має значення [для здоров’я очей]. Ми хочемо порадити людям, у яких була виявлена макулодистрофія на ранній стадії, обмежити споживання обробленого м’яса, смаженої їжі, рафінованого зерна і молочних продуктів з високим вмістом жиру, щоб зберегти зір на довгі роки», — заявила провідний автор дослідження.
Раніше дієтологи назвали страви, які не тільки допоможуть не набирати зайву вагу, а також уникнути проблем з травленням і сном.