Воскресенье, 9 августа
Shadow

Вчені: для ефективної роботи мозку потрібно вибрати для сніданку певний сорт масла

Вчені: для ефективної роботи мозку потрібно вибрати для сніданку певний сорт масла

Відомо, що постійне вживання великої кількості жирної їжі негативно впливає не тільки на фігуру і здоров’я, але і на роботу мозку.

Про це говорять вчені.

Судячи з недавньої роботі американських дослідників, якщо вас чекає напружений день, що вимагає максимальної концентрації, варто звернути увагу на те, яким заправлені маслом ваші страви для сніданку

Навіть у здорових людей погіршиться увагу, якщо їх раціон протягом п’яти днів буде на три чверті складатися з жирів, тоді як при «нормальному» живленні їх частка не повинна перевищувати одну чверть. Але не тільки ласунам, але і поборників здорового способу життя важко встояти перед безліччю гастрономічних спокус, до складу яких входять висококалорійні субстанції.

Так що ж станеться з нашим мозком, якщо ми просто побалуємо себе смачним блюдом з високим вмістом жирів і масел? І важливо, яким саме буде цей жир?

Американські вчені спробували знайти відповіді на ці питання в експериментах на жінок середнього віку, яким в ході тестування одноразово пропонували поснідати стравами однаковій калорійності, але з різним вмістом насичених і ненасичених жирів. В обидва варіанти сніданку входили яйця, ковбаса з індички, соус і печиво. При цьому перший варіант був приправлений маслом, що містить багато насиченою пальмітинової кислоти, що входить до складу більшості тваринних жирів і рослинних олій (її зміст в пальмовій олії досягає 50%). Другий – маслом з високим вмістом мононенасыщенной олеїнової кислоти, таким, як оливкова і высокоолеиновое соняшникова.

Читайте также:   «Гуляти в дощ або витріщатися в телевізор з пляшкою пива в руках»: Комаров розповів про правила прогулянки з маленькими дітьми - Євген Комаровський, медицина, поради

Жирні кислоти відрізняються один від одного не тільки числом атомів вуглецю: сусідні атоми можуть бути з’єднані як звичайної хімічної зв’язком (З–З), так і подвійний (С=С). Кислоти, що містять дві і більше подвійних зв’язки, називаються поліненасиченими (ПНЖК). Число таких зв’язків визначає просторову структуру молекули, що позначається на її біохімічних властивостях

Всі випробовувані до сніданку і через п’ять годин після нього проходили комп’ютерні тести на увагу, концентрацію і час реакції. Пізніше експеримент був повторений з одним винятком: всім учасницям раціон був замінений на альтернативний.

Читайте также:   Фахівець розповів, потрібно святити воду на Водохреща

Результати дослідження були однозначні: після прийому їжі з високим вмістом насичених жирів показники уваги опинилися в середньому на 11% гірше, ніж після сніданку, що містить ненасичені жири.

Існує кілька механізмів, за допомогою яких споживання насиченого жиру може послабити увагу і концентрацію, але всі вони припускають зв’язок з розвитком запалення в нервової тканини. Справа в тому, що такі жирні кислоти можуть проникати через гематоенцефалічний бар’єр і взаємодіяти з мозком безпосередньо. У помірних кількостях вони сприяють підтримці здоров’я мозку, однак при надлишку здатні активувати імунні клітини макрофаги, сприяючи нейровоспалению. Вони можуть впливати на мозок і опосередковано, через активацію імунної відповіді в інших органах і тканинах, внаслідок чого в мозок проникають вже цитокіни, невеликі інформаційні молекули, які також здатні провокувати запалення.

Про переваги того чи іншого олії ведуться гарячі суперечки не тільки між кулінарами, але і дієтологами. Результати цього дослідження свідчать про те, що для підтримання когнітивних функцій достатньо використовувати при приготуванні їжі масло з високим вмістом не обов’язково більш рідкісних і часто незамінних для людини поліненасичених жирів, а широко поширених мононенасичених. Останні присутні не лише в екзотичних, але і в звичних і цілком доступних соняшниковій і оливковій олії.

Читайте также:   Як Хайді Клум з молодим чоловіком проводять медовий місяць

Вчені також турбує той факт, що в умовах самоізоляції при пандемії COVID-19 багато починають зловживати жирною їжею, так як при підвищеному рівні тривоги така їжа стає більш привабливою. Депресивний і тривожний стан саме по собі погіршує концентрацію та увагу, але якщо при цьому ми будемо ще і «заїдати стрес» жирним, то відкриємо дорогу більш серйозних порушень.

Раніше доктор даоської медицини розповів, як гнів руйнує хребет.

Вчені: для ефективної роботи мозку потрібно вибрати для сніданку певний сорт масла