Сім правил, які збережуть здоров’я кишечника


Сім правил, які збережуть здоров'я кишечника

Щоб відчувати себе добре і вберегти себе від хвороб шлунково-кишкового тракту і не тільки, треба добре стежити за станом здоров’я кишечника, а точніше мікробіоти (мікрофлори).

Гінеколог-ендокринолог Єва Соболєва радить починати цей шлях з самоаналізу способу життя, розуміння проблеми. Вона також назвала кілька чинників, на які потрібно звернути особливу увагу.

Здоровий вага: Супрун назвала ідеальні пропорції тіла

1. Циркадні ритми

Кожна клітинка нашого організму підпорядковується циркадним ритмом, тому перш за все варто налагоджувати їх.

Щоденне випорожнення – це еволюційна реакція для детоксикації організму. Відходження до сну повинно бути не пізніше 22:00 – 23:00.

2. Питний режим

Якщо хочете забезпечити собі правильну роботу шлунково-кишкового тракту, то потрібно розрахувати кількість води за формулою 30 мл / кг маси тіла. Наприклад, якщо ваша вага 50 кг, то добова потреба 1,5 л чистої негазованої води між прийомами їжі. У це не входить чай, сік та інші напої.

Читайте также:   Фахівці визначили безпечну у раціоні дозу грибів

Сім правил, які збережуть здоров'я кишечника

Дотримуйтеся питного режиму

3. Боротьба з гіподинамією

Ліниві ви – ледачий ваш кишечник. Простий приклад: у лежачих пацієнтів часто виникає атонія кишечника. Обов’язково потрібно займатися спортом, хоча б будь-яким, щоб ви рухалися.

Гіподинамія – що це?

Це порушення функцій організму (опорно-рухового апарату, кровообігу, дихання, травлення), яке виникло через обмеження рухової активності, зниження сили скорочення м’язів.

4. Зменшення споживання червоного м’яса

Рекомендації ВООЗ від 2015 року: НАДЛИШОК споживання червоного м’яса підвищує ризик колоректального раку підшлункової залози. У всьому світі щорічно понад 34 000 випадків смерті від ракових захворювань пов’язані з регулярним вживанням м’ясної продукції.

Щоденне вживання в їжу більше 100 г червоного м’яса може підвищувати ризик розвитку колоректального раку приблизно на 17%. Це не страшилки, а факти, про які не говорять на повний голос, а повинні. Відмовляйтеся від бутербродів з ковбасою вранці і не формуйте шкідливі звички своїм дітям. Краще замінити його на рибу і морепродукти.

Читайте также:   Китайські розробники навчили робота здійснювати зворотне сальто (ФОТО, ВІДЕО)

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначає: здорова мікрофлора може поліпшити стан людей з тривожними і депресивними розладами.

5. Термічна обробка

Під час приготування м’яса при високих температурах, при безпосередньому контакті м’яса з полум’ям або при смаженні на сковороді утворюються канцерогенні речовини (поліциклічні ароматичні вуглеводні і гетероциклічні ароматичні аміни).

Віддавайте перевагу запікання, варіння. Але не смажте на соняшниковій та кукурудзяній олії.

Сім правил, які збережуть здоров'я кишечника

Запікайте продукти замість того, щоб їх смажити

6. Достатнє споживання клітковини

Додавайте в раціон свіжі овочі. Клітковина містить багато вітамінів, мінералів і сполук і дає тривале відчуття ситості. Її можна знайти у фруктах, овочах, цільнозернових продуктах, горіхах, насінні, сої і бобах.

Читайте также:   Топ-7 фактов о группах крови, о которых вы могли не знать

Їмо фрукти правильно: Яких принципів дотримуватися

7. Різноманітне збалансоване харчування

Раціон повинен бути без швидких вуглеводів, фаст-фуду, куріння і надмірного вживання алкоголю. Варто збільшити споживання продуктів, які багаті антиоксидантами.

Більше про те, як потрібно харчуватися – читайте тут.

Источник: 24.ua