Продукти, багаті вітаміном D, підвищують активність і працездатність — лікар

Продукти, багаті вітаміном D, підвищують активність і працездатність - лікар

Вітамін А може захистити від сезонних застуд, а вітамін D підбадьорить і підвищать витривалість організму.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомила дієтолог Людмила Бабич.

Оганізму для злагодженої роботи потрібен весь набір вітамінів і мікроелементів. Але з настанням осені концентрація ряду з них істотно знижується.

Восени і взимку організм часто відчуває нестачу вітаміну D, який в організмі синтезується в основному при впливі сонячного світла, і чим коротше стають світлові дні, тим більше ця проблема посилюється.

«Нестача вітаміну D ставати причиною млявості, почуття втоми, апатії і зниження працездатності, каже лікар. Саме цим пояснюється «осіння нудьга» і занепад сил. Більше того, без цього вітаміну не засвоюється кальцій, кістки стають крихкими, волосся і нігті – ламкими. Тому в осінній період так важливо включати в раціон більше продуктів, що містять цей вітамін», — говорить експерт.

Читайте также:   Академік перерахував професії загрозу репродуктивному здоров'ю

Якщо останнім часом ви сильно втомлюєтеся і часто буваєте в поганому настрої, це прямо свідчить про те, що системам організму не вистачає певного набору речовин. В такому разі, не зайвим буде пропити вітамінно-мінеральні комплекси, до складу яких входить вітамін D.

«Але прийом синтетичних таблеток зовсім не означає, що харчуватися можна абияк. Основою раціону повинні стати овочі і фрукти, ягоди, зелень, горіхи для того, щоб організм отримував весь спектр корисних речовин, мікроелементів і вітамінів. А заповнити нестачу вітаміну D можна включаючи в раціон морську рибу і морепродукти, печінка тріски, м’ясні субпродукти», — зазначила медик.

Читайте также:   В Україні з'явиться нова медична професія

Споживати достатню кількість свіжих овочів, фруктів і зелені важливо також для заповнення потреби організму у вітаміні А, який, крім іншого, від сезонних інфекцій та покращує роботу імунної системи.

Хороший джерело цього вітаміну — морква, абрикоси, ягоди, гарбуз, шпинат і зелень петрушки, а також печінка, риб’ячий жир, вершкове масло, жовтки яєць, незбиране молоко і вершки. При цьому варто пам’ятати, що цей вітамін є жиророзчинним, тому для того, щоб організм його «сприйняв» і засвоїв, в овочеві салати додайте трохи рослинного масла, а молочні продукти вибирайте з нормальним вмістом жиру.

Читайте также:   Експерти назвали непопулярний продукт для запуску ефективного схуднення