Чим холодніше на вулиці, тим менш активними стають люди. З фізіологічної точки зору, це легко пояснюється нестачею вітаміну Д, кількість якого в організмі безпосередньо залежить від кількості сонячного світла. Однак таку тенденцію можна переламати грамотно складеним раціоном.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила дієтолог Людмила Бабич.
В осінньо-зимовий період концентрація ряду в організмі ряду вітамінів і мікроелементів суттєво знижується. В першу чергу, це стосується вітаміну D, який в організмі синтезується в основному при впливі сонячного світла, і чим коротше стають світлові дні, тим більше організм його потребує.
«Нестача вітаміну D ставати причиною млявості, почуття втоми, апатії і зниження працездатності, каже лікар. Саме цим пояснюється «осіння нудьга» і передзимовий занепад сил. Більше того, без цього вітаміну не засвоюється кальцій, кістки стають крихкими, волосся і нігті – ламкими. Тому в осінній період так важливо включати в раціон більше продуктів, що містять цей вітамін», — говорить експерт.
При цьому пити вітаміни в таблетках експерт радить тільки за призначенням лікаря, адже не задавнену проблему не так вже складно вирішити, відкоригувавши свій раціон.
«Якщо останнім часом ви сильно втомлюєтеся і часто буваєте в поганому настрої, це прямо свідчить про те, що системам організму не вистачає певного набору речовин. В такому разі, не зайвим буде пропити вітамінно-мінеральні комплекси, до складу яких входить вітамін D. Але прийом синтетичних таблеток зовсім не означає, що харчуватися можна абияк. Основою раціону повинні стати овочі і фрукти, ягоди, зелень, горіхи для того, щоб організм отримував весь спектр корисних речовин, мікроелементів і вітамінів. А заповнити нестачу вітаміну D можна включаючи в раціон морську рибу і морепродукти, печінка тріски, м’ясні субпродукти», — говорить експерт.
Споживати достатню кількість свіжих овочів, фруктів і зелені важливо також для заповнення потреби організму у вітаміні А, який, крім іншого, від сезонних інфекцій та покращує роботу імунної системи.
Хороший джерело цього вітаміну — морква, абрикоси, ягоди, гарбуз, шпинат і зелень петрушки, а також печінка, риб’ячий жир, вершкове масло, жовтки яєць, незбиране молоко і вершки. При цьому варто пам’ятати, що цей вітамін є жиророзчинним, тому для того, щоб організм його «сприйняв» і засвоїв, в овочеві салати додайте трохи рослинного масла, а молочні продукти вибирайте з нормальним вмістом жиру.