Органічна їжа не корисніше звичайної: дослідження


Органічна їжа не корисніше звичайної: дослідження

Вчені розповіли, що для органічних продуктів потрібно більше землі і енергії, ніж для неорганічних, щоб отримати ті ж обсяги продукції. Які ще цікаві деталі ховаються під маркою «органіка» – читайте далі.

Виробники екопродукції агресивно просувають свої товари, протиставляючи «хорошу органічну їжу» поганий традиційною, проте вчені вважають це лише хорошим маркетингом.

Читайте також: Шкоду ГМО: дійсно генномодифіковані продукти можуть нас убити

Органіка – що це?

Це продукція сільського господарства і харчової промисловості, яка виготовляється згідно із затвердженими правилами. Пестициди, синтетичні мінеральні добрива, регулятори росту та штучні харчові добавки повинні бути зведені до мінімуму.

Крім того, для органічних продуктів заборонено використання ГМО.

Читайте также:   Як схуднути і утримати вагу, розповіла дієтолог

Органіка проти промислової їжі: битва смаків

Якщо запропонувати людині два помідора, вказавши на «натуральність» одного з них, очевидно, що людині підійде екопродукт. Однак під час дегустації наосліп учасники віддавали перевагу або звичайним продуктам, або не бачили різниці взагалі.

Винятком є лише м’ясо. Респонденти або вибирали органіку, або також не бачили різниці. Проте це складний продукт, якість і смак якого залежить від багатьох факторів: стану тварини, забою, розподілу жиру, методів транспортування, зберігання, ферментації і приготування.

Користь органічної продукції – міф?

Протягом 4 років незалежні вчені з Стенфорда проаналізували 237 наукових робіт та прийшли до висновку, що органічна їжа нічим не корисніше звичайної. Проте вчені з Великобританії заявили про переваги і користь екопродукції, зробивши аналогічне дослідження:

  • Рослина, яка росте без пестицидів і гербіцидів виробляє антиоксиданти. Тому в органіці їх на 20-70% більше.
  • У экопродуктах значно менше антиоксидантів: від 10 до 100 разів.
Читайте также:   Їмо кожен день: Лікарі назвали продукти, які провокують зростання каменів у нирках

 

Антиоксиданти – це

Антиоксиданти – це речовини, здатні уповільнити або взагалі припинити окислення.

Вони потрібні організму для боротьби з вільними радикалами – клітинами, які запускають в організмі процес окислення, старіння і розвитку деяких захворювань.

Проте варто відзначити, що британське дослідження частково фінансувалося трастом Sheepdrove, який підтримує органічне землеробство.

Органічна їжа не корисніше звичайної: дослідження

Читайте також: Як ГМО впливає на здоров’я людей

Читайте также:   Не вважай ягнят: як звичні ритуали для сну можуть призвести до безсоння

А як же хімікати?

Більшість людей сприймають слово «натуральний» як «безпечний». Але це лише натуралістична помилка, в якій природні явища здаються сприятливими, а штучні – негативними.

Органічна продукція також часто використовує пестициди, однак у межах норми. Промислова продукція, вирощена на грядках, зазвичай також не відхиляються від меж норми, адже ніхто не буде навмисно труїти своїх покупців.