Суббота, 19 сентября
Shadow

Названі «корисні» продукти, які шкодять здоров’ю

Названі «корисні» продукти, які шкодять здоров'ю

Лікарі вважають, що неправильне харчування відіграє першорядну роль у наборі ваги та розвитку хронічних захворювань. Здавалося б, досить купувати «корисне», і проблема вирішена!

Але, на жаль, маркетологи ліплять цей ярлик на все підряд, з-за чого ми вважаємо здоровими по‑справжньому шкідливі продукти. Ось 15 найвідоміших «обманщиків».

Про це повідомляє www.goodhouse.ru.

  1. Оброблені «знежирені» продукти

«Війну» з жирами можна вважати одним з найбільш помилкових рішень в історії живлення. Вона була заснована на слабких доказах, які повністю розвінчали більш пізні дослідження.

Але шкода вже був нанесений — виробники їжі почали виробляти знежирені продукти, під зав’язку набиваючи їх цукром для компенсації втрати смаку. Вважається, що це стало однією з причин епідемії діабету другого типу у західному світі: цукру з’явилися буквально скрізь. Причому в самій «небезпечною для здоров’я його формі — у вигляді глюкозно-фруктозного сиропу.

Якщо ви бачите на етикетці позначку «знежирений продукт», то, швидше за все, там ціла купа шкідливого прихованого цукру.

  1. Більшість магазинних заправок для салатів

Овочі неймовірно корисні для здоров’я, вони багаті клітковиною, вітамінами і мінералами. Але проблема в тому, що «чистий» смак овочів подобається не всім, тому багато людей використовують салатні заправки.

На жаль, багато хто готові соуси містять нездорові інгредієнти — цукор, дешеві рослинні масла і трансжири, а також штучні ароматизатори та консерванти. Навіть самий чудовий овочевий салат не зможе компенсувати стільки шкоди для здоров’я. Перевірте список інгредієнтів, перш ніж купити готову заправку в магазині, або приготуйте її самі — це зовсім нескладно.

  1. Фруктові соки (по суті — рідкий цукор)

Багато людей вірять, що фруктові соки корисні для здоров’я, а виробники підкріплюють це переконання рекламою. Сік зроблений з фруктів, фрукти корисні, що може піти не так?

На жаль, більшість соків — цукрова вода з фруктовим запахом. Але навіть якщо ви п’єте дорогою «справжній» (або свіжовичавлений) сік, це все одно не самий здоровий вибір. У них немає корисної клітковини, яка робить фрукти корисними — без неї фруктоза нічим не краще класичного цукру.

  1. «Здорова» цільнозернові пшениця
Читайте также:   Низкая температура мешает снижать повышенное артериальное давление человека

Більшість «цільнозернових продуктів виробляються з борошна, подрібненої так дрібно, що її глікемічний індекс практично ідентичний білого хліба.

Але навіть якщо пшениця залишається цілою, її сучасні сорти — зовсім не ті, які їли наші бабусі і дідусі. Їх модифікували для збільшення врожайності, а наслідком стало зниження поживності й більш високі ризики для людей, які страждають від непереносимості глютену.

Існують дослідження, що показують, що сучасна пшениця (порівняно зі старими сортами) може викликати запалення в організмі і підвищувати рівень холестерину.

  1. Продукти з фітостероли

Фітостероли — це поживні речовини, схожі з рослинними версіями холестерину. Деякі досліджень зробили висновок, що вони можуть знизити рівень «поганого» холестерину, із-за чого їх почали додавати в різні продукти, позначаючи їх як «корисні».

Проте, вчені довели, що фітостероли, хоча і знижують холестерин, можуть чинити негативний вплив на серцево-судинну систему. Це особливо небезпечно для людей з фитостеролемией (генетичним захворюванням, що підвищує рівень рослинного стеролу в крові). Вони більш сприйнятливі до негативного впливу фітостеролів на організм.

  1. Маргарин

У самий розпал «війни з жирами» під удар потрапило вершкове масло, і як почалося просування маргарину.

Згодом з’ясувалося, що маргарин не просто менш корисний — він відверто шкідливий за рахунок високого вмісту небезпечних трансжирів. В сучасних сортах маргарину їх трохи менше, але велика кількість рафінованих рослинних олій теж не дуже корисно.

Вчені довели, що люди, замінюють масло маргарином, частіше гинуть від серцево-судинних захворювань, тому не змінюйте вершковому маслу. Краще всього, якщо воно буде проведено з молока корів трав’яного відгодівлі — в такому маслі багато цінного вітаміну К2.

  1. Спортивні напої

Спортивні напої були розроблені з урахуванням потреб спортсменів, тому в них міститься сіль (електроліти) та цукор (швидка енергія). Але більшості з нас нічого з цього не потрібно, ми ж не біжимо марафон.

Читайте также:   Старіння сповільнюється завдяки антиоксидантам, воді, бобовим та ягід – вчені

Люди часто вважають спортивні напої більш корисною альтернативою лимонаду, але між ними, по суті, немає ніякої різниці. Можливо, в спортивному напої буде трохи нижче цукру — але більше, ніж нам з вами потрібно. Для того, щоб уникнути зневоднення під час тренування, більшості з нас досить простої води.

  1. Низкоуглеводная, але нездорова їжа

Низьковуглеводні дієти стали неймовірно популярні за останні двадцять років, вони досить ефективні для зниження ваги і поліпшення стану здоров’я. Цю «хвилю» осідлали виробники їжі і вивели на ринок низьковуглеводні продукти з позначкою «кето» або «Аткінс».

На жаль, багато хто з «кето-батончиків» — суміш ультра перероблених суміш інгредієнтів і хімікатів, без реальної харчової цінності. Так, технічно це низьковуглеводні продукти, але їх здоровими це не робить.

  1. Нектар агави

Після того, як з’ясувався шкоду цукру, люди почали шукати альтернативу, і одним з найпопулярніших підсолоджувачів став нектар (або сироп) агави. Ви легко знайдете пару найменувань на полицях з корисною дієтичною їжею, але робити там абсолютно нічого.

Сироп агави не просто нічим не краще цукру, він гірше цукру!

У ньому міститься надмірна кількість фруктози, яка може викликати серйозні метаболічні проблеми при надмірному споживанні.

«Природне» не завжди дорівнює «здорового». Та й природність сиропу агави — питання спірне.

  1. Веганська нездорова їжа

У наші дні багато людей дотримуються вегетаріанських і веганских раціонів, керуючись етичними та екологічними міркуваннями. Однак, чимало таких, хто вважає веганство основою здоров’я — і на них теж націлене увагу харчовій індустрії.

Виробники пропонують веганські заміни звичайних продуктів, але якщо подивитися на склад, то виявиться, що всередині — старі-добрі ультра перероблені інгредієнти. А вони шкідливі і веганам, і м’ясоїдам.

  1. Сироп коричневого рису

Цей сироп (також відомий як сироп рисового солоду) — підсолоджувач, який помилково вважається здоровим. Він виробляється шляхом впливу на приготований рис ферментів, що розщеплюють крохмаль на прості цукру.

Так, у такому сиропі немає фруктози, зате глюкози більше, ніж потрібно. Глікемічний індекс сиропу з коричневого рису — 98, що означає стрімкий зліт рівня цукру в крові. У такому сиропі повно порожніх калорій, дуже мало поживних речовин, так і ризик забруднення миш’яком ненульовий.

  1. Оброблені «органічні» продукти харчування
Читайте также:   Названі 6 факторів, які перешкоджають засвоєнню вітаміну В12

В останні роки слово «органічний» стало модним маркетинговим терміном. Але, на жаль, якщо додати в продукт органічний тростинний цукор, результат буде ідентичним продукту зі звичайним цукром.

У багатьох випадках різниця між інгредієнтом і його органічним аналогом практично відсутня. А ультра перероблені продукти залишаються шкідливими навіть у тих випадках, коли приготовані з «натурального» сировини. Зрештою, нафта теж органічна.

  1. Рослинна олія

Нам часто рекомендують споживати більше рослинних олій, але не всі вони однаково гарні. На «користь» впливає і спосіб обробки олії (рафінована менш корисно, нерафінована — більше), і його обсяг.

Прагнете є натуральні нерафіновані олії в помірних порціях, і як можна рідше вживайте смажені страви.

  1. Безглютенова нездорова їжа

Популярність безглютенових продуктів — безумовна перемога маркетингу, їх прагнуть купувати навіть люди, які не страждають на глютенову непереносимістю. На жаль, на полицях магазинів нас чекають всі ті ж ультра перероблені продукти (нерідко приготовані з рафінованих крохмалів), що негативно впливають на цукор крові.

  1. Солодкі пластівці для сніданку

Пластівці, особливо дитячі, можуть бути неймовірно оманливими — навіть якщо на упаковці написано «цільнозернові», «знежирені» або «вітамінізовані». Але якщо заглянути в список інгредієнтів, виявляться старі «недруги» — рафінована зерно, цукор та штучні ароматизатори.

Краща їжа для сніданку — цільна і однокомпонентна. На таких продуктах навіть список інгредієнтів писати не потрібно, вони говорять самі за себе.

Нагадаємо, дієтолог розповів, навіщо замочувати і промивати крупи перед готуванням.

Названі «корисні» продукти, які шкодять здоров'ю