Понедельник, 13 июля
Shadow

Медики розповіли про приховану загрозу консервів та в’яленої риби

Медики розповіли про приховану загрозу консервів та в'яленої риби

Ботулізм — важке інфекційне захворювання, пов’язане з вживанням в їжу продуктів, що містять токсин мікроорганізмів Clostridium botulinum (клостридія ботулинум). Хвороба може закінчитися смертельним результатом в 5-10% випадків.

Про це пишуть ЗМІ.

Дуже часто симптоми ботулізму розвиваються стрімко. Основні з них – нудота, тахікардія, здуття живота, запор і афонія (повна відсутність голосу).

Перші симптоми ботулізму:

виникнення гострих болів в центральній області живота;

діарея, яка повторюється 5 -7 разів за добу;

Читайте также:   Знайшли нову несподівану функцію клітора

повторна блювота;

нездужання, головний біль;

підвищення температури тіла до 40 градусів.

Відмінною рисою ботулізму є зміна діареї на стійкий запор.

Якщо хвороба прогресує, у пацієнтів розвивається сильна загальна слабкість, параліч кінцівок, дихальних м’язів.

Як правило, перші симптоми ботулізму виникають через 5-12 годин після того, як токсин потрапив в організм. Дуже рідко симптоми проявляються через 7-12 днів.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно звернися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Читайте также:   Видаляти не потрібно: Лікарі розкрили несподівану користь «зубів мудрості»

Потенційно небезпечні продукти харчування, які можуть викликати ботулізм:

консервовані з гриби;

м’ясна домашня консервація;

в’ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);

домашні ковбаси;

продукти без належної термічної обробки.

Запобіжить інсульт і захистить печінка: медики назвали продукт з унікальними властивостями

Профілактика ботулізму:

не консервируй в домашніх умовах гриби, м’ясо і рибу;

не вживай прострочені продукти і ті, які викликають сумніви;

Читайте также:   Препарати від малярії підвищують ризик смерті у хворих COVID-19 – вчені

не купуй м’ясо, рибу та консервацію в місцях стихійної торгівлі;

викинь банки з консервацією зі здутими кришками.

Медики розповіли про приховану загрозу консервів та в'яленої риби