Сезонні фрукти допомагають організму боротися з вірусами і прискорюють одужання.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила лікар Вікторія Савицька.
У холодну пору року фахівці рекомендують включати в раціон якомога більше сезонних фруктів – гранатів, винограду, хурми, цитрусових, а також звичайні українських фермерських яблук, які куди корисніше заморських плодів, хоч нерідко і програють їм за зовнішнім виглядом.
«Плоди граната — прекрасний засіб профілактики величезної кількості недуг, яке до того ж наповнене усіма необхідними вітамінами і мікроелементами. Плоди граната чудово очищають кров від шкідливих «токсинів» і прискорюють одужання від застуди і грипу. У зернятках міститься чотири найважливіші вітаміни: С — зміцнює імунітет, Р – відновлює і зміцнює судини, B6 – захищає нервову систему, B12 — покращує формулу крові. Гранат стимулює роботу підшлункової і навіть позбавляє від кашлю при бронхіті», — каже лікар.
У раціоні взимку особливе місце повинні займати цитрусові – в них міститься величезний і унікальний набір корисних речовин і вітамінів.
«До речі, грейпфрутовий сік, крім іншого, регулює артеріальний тиск. Він містить речовину бромелін, підсилює ліпідний обмін, тобто спалюють зайві жири і сприяють підтриманню форми. Запах грейпфрута знімає напади нудоти і запаморочення, позбавляє від мігрені – якщо вам знайомі ці проблеми, обов’язково купите ефірна олія цього фрукта і завжди носіть з собою», — радить експерт.
Лимони вважаються потужним антипростудным властивістю, але, крім цього, вони прискорюють одужання, якщо вже ви підхопили вірус, сприяють спалюванню жирів і допомагають печінці очищатися.
Крім вітаміну С, в апельсинах, мандаринах і грейпфрутах містить бета-каротин або вітамін А, важливі для шкіри і травлення, а ще В6, який є профілактикою депресивних станів і занепаду сил.