Понедельник, 13 июля
Shadow

Лікарі назвали користь і шкоду пива

Лікарі назвали користь і шкоду пива

З давнину вважалося, що пиво покращує апетит, прискорює ріст і фізичний розвиток і зміцнює здоров’я. Тому коли їм поїли навіть малих дітей.

Про це пишуть ЗМІ.

Лікарі середньовічної Європи широко застосовували цей напій для лікування різних хвороб. Прописували його при виснаженні, захворюваннях нирок і сечового міхура, при бронхіальній астмі і безсонні, при проблемах зі шкірою.

Під час епідемії холери пиво було основним профілактичним засобом. І, як не дивно, його антіхолерние властивості пізніше були підтверджені наукою. В експериментах Роберта Коха – німецького мікробіолога, який відкрив збудник туберкульозу, – холерні вібріони насправді гинули при обробці пивом.

Користь

Сучасні дослідники теж віддають належне сильним сторонам цього напою. Хоча і роз’яснюють, що сьогоднішнє пиво і за складом, і за смаком, і за кольором, і по впливу на наш організм відрізняється від того продукту, який варили і пили люди Стародавнього світу та Середньовіччя.

Отже, що про сьогоднішній напої можуть сказати харчовики та медики?

  • У пиві багато калію і мало натрію, тому в помірній кількості його можна пити тим, хто страждає гіпертонічною хворобою і змушений обмежувати споживання солі.
  • За вмістом калію, магнію, фосфору, заліза, міді, цинку пиво не відрізняється від апельсинового соку – склянка якого, випитий за сніданком, є символом здорового способу життя.
  • У пиві багато вітамінів В1 і В2, і вони там присутні в тій формі, яка добре засвоюється. Один літр цього напою забезпечить 40-60% добової потреби в тіаміні (В1) і рибофлавіні (В2).
  • Пиво багато аскорбінової кислотою, її додають у цей напій для запобігання процесів окислення. Все той же літр дасть вам 70% добової дози вітаміну С. А для задоволення добової потреби в нікотинової та фолієвої кислоти досить випити всього півсклянки.
  • Лимонна кислота, що входить до складу пива, стимулює утворення сечі в організмі і цим запобігає появі каменів у нирках.
  • Фенольні сполуки пива – найбільш цінні компоненти цього напою. Вони попереджають утворення тромбів, нормалізують ліпідний обмін і, отже, захищають нас від інфарктів і інсультів.
  • Вуглекислий газ, що міститься в пиві, стимулює шлункову секрецію і кровотік в м’язах, печінці, легенях і нирках. До того ж він не дозволяє нам пити цей напій залпом і цим утримує від швидкого сп’яніння.
  • Екстрактивні речовини хмелю надають заспокійливу і снодійну дії і мають бактерицидні властивості.
Читайте также:   Вчені дізналися про схильності трудоголіків до серйозної хвороби

Шкоду

  • І в той же час пиво дає навантаження на венозне русло, на серце, яке у пристрасного любителя пива змушене працювати в посиленому режимі, з перенапруженням. В результаті воно збільшується в розмірах, розвивається так зване «пивне серце».

Рентгенологи називають це явище синдромом «капронової панчохи». Серце «провисає», стає в’ялим, насилу справляється зі своїми функціями. А оскільки в організмі все взаємопов’язано, не тільки розвиваються серцеві порушення, але починають страждати і інші органи.

  • Після пари кухлів пива в чоловічому організмі виділяється речовина, що пригнічує вироблення основного чоловічого статевого гормону – тестостерону. В результаті активніше продукуються жіночі статеві гормони. Плюс з хмелю в організм потрапляють рослинні аналоги жіночих гормонів – фітоестрогени. Якщо це триває багато років, таз у чоловіка стає ширше, збільшуються грудні залози.
  • У жінок через кілька років після початку зловживання пивом збільшується ймовірність захворювання на рак молочної залози.
  • Існує міф про те, що пиво збільшує лактацію. Він виник у ті часи, коли пили домашнє слабоалкогольне пиво, не набагато відрізняється від квасу. Але якщо мама, вскармливающая дитину грудьми, п’є сучасне фабричне пиво, вона може завдати непоправної шкоди здоров’ю свого малюка.
  • Ми, недосвідчені споживачі, вважаємо пиво напоєм підвищеної калорійності. Це не так. Воно менш калорійне, ніж молоко, солодкий газований напій або фруктовий сік. Інша справа, що пиво стимулює апетит і змушує нас є більше, ніж потрібно. Мабуть, завдяки саме цій властивості в давнину вважали пиво «зимовим напоєм, і завдяки йому ж любителі пива зазвичай мають зайву вагу.
  • Заспокійливу дію пива має зворотний бік: людина звикає до такого заспокійливій і через якийсь час без пляшечки вже не може ні розслабитися, ні відпочити.
Читайте также:   Медик розповів, чим треба харчуватися, щоб звести симптоми алергії до мінімуму

Нагадаємо, лікарі назвали користь і шкоду морозива.

Лікарі назвали користь і шкоду пива