Лікар: уникнути переїдання допоможе «зоровий облік» кількості з’їденого

Лікар: уникнути переїдання допоможе «зоровий облік» кількості з'їденого

На кількість споживаної їжі і відчуття голоду впливають безліч чинників: зовнішній вигляд страви і тарілка, на якій воно подається, аромат і колір продукту.

Про це кореспонденту ГолосUA розповіла лікар-дієтолог Людмила Бабич.

Обідаючи біля комп’ютера або телевізора ми самі того не помічаючи, з’їдаємо значно більше, ніж потрібно. Крім того, самим процесом їжі ми практично не маємо, так як вся наша увага прикута до екрану і чисто на психологічному рівні може показати, що ми все ще не наїлися.

Читайте также:   Спочатку потрібно відмовитися від шкідливої: доктор розповіла про очищення організму в домашніх умовах - Вікторія Савицька, медицина, поради

«Тому перше і одне з основних правил – їсти тільки за столом, повільно, ретельно пережовуючи їжу і насолоджуючись процесом. При цьому не потрібно відволікатися на перегляд серіалу або листування в соцмережах», — говорить фахівець.

В процесі поглинання їжі важливу роль відіграють очі, — ви повинні насолоджуватися видом своєї страви і прикидати «на око» скільки ви з’їли, усвідомлюючи, що цієї порції цілком достатньо для насичення.

Читайте также:   Ученые против. Красное мясо винят в развитии рака

«Відмовтеся від великих тарілок – психологічно вони викликають бажання наповнити їх їжею до країв. Їжте з невеликих тарілок, — так психологічно порція здається більше.

До речі, є ще один дієвий психологічний прийом – купіть собі тарілку синього, сірого або чорного кольору – ці кольори знижують апетит. Це пояснюється тим, що в природі, в натуральних продуктах, такі кольори практично не зустрічаються, тому апетиту вони просто не викликають, на відміну від, наприклад, червоного і оранжевого, які розпалюють апетит із-за асоціацій, які викликають», — говорить лікар.

Читайте также:   У Румунії в горах загинув 45-річний альпініст

Лікар: уникнути переїдання допоможе «зоровий облік» кількості з'їденого