В осінній період, особливо напередодні масових захворювань грипом та ГРВІ, важливо забезпечити організмом повним набором вітамінів і мікроелементів для повноцінного захисту від недуг.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила лікар Вікторія Савицька.
При правильному харчуванні, збалансованому раціоні і помірних фізичних навантаженнях боятися браку вітамінів не варто, але важливо щодня стежити за тим, щоб харчування було повноцінним і достатнім , бажано, на 60-70% складається з рослинних продуктів. Адже саме в них міститься найбільша кількість необхідних нам для захисту від вірусів елементів.
«Щоб заповнити дефіцит вітаміну А на вашому постійно повинні бути страви з печінки, червоні овочі та фрукти, масла тваринного походження. В1 міститься в кисломолочних продуктах, різних злаках, горосі.
Багаті вітаміном В2 всі молочні продукти, біле і червоне м’ясо, субпродукти, гречана і вівсяна каша, бобові.
Брак В6 не відчувають ті, хто регулярно їсть рибу, м’ясо курки, квасоля, картопля, солодкий перець. В12 міститься в жирній рибі, м’яса та субпродуктах.
Вітамін З найбільш швидко відновлюється, якщо регулярно пити настій шипшини. Тільки врахуйте, що його не можна заварювати окропом і у відкритому посуді. Краще на ніч жменьку плодів залити гарячою водою (3-4 хвилини після кипіння). Також вітамін С у великій кількості міститься в смородині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках і квашеній капусті.
Заповнити дефіцит вітаміну D можна, включивши в свою меню омлети, печінка тріски, вершкове масло», — розповіла лікар.
У період епідемій лікар рекомендує особливо ретельно стежити за своїм настроєм, піднімати його собі всіма доступними способами і гарненько висипатися. Адже коли ми злі або засмучені, величезна кількість вітамінів і корисних речовин витрачається на підтримання нервової системи.