Існує зв’язок між вживанням молочної та кисломолочної продукції, а також шоколаду і жирної їжі і появою акне. Але деякі дослідження досить суперечливі.
Акне — це сальна залоза, в якій щось пішло не так.
Поради Супрун: Як лікувати прищі і запобігти їх появі
Сальні залози утворюють шкірне сало у відповідь на сигнали гормонів та виклики зовнішнього середовища.
Вплив молока та його похідних на розвиток акне пов’язують з інсуліноподібним фактором росту-1, присутнім у ньому. Він дуже схожий на людський і не піддається розщепленню в кишечнику, тому може діяти на рецептори сальних залоз.
Раціон при акне – профілактика захворювання
- Продукти з малою глікемічний навантаженням (глікемічним індексом),
- відсутність солодощів,
- невелика кількість складних вуглеводів,
- присутність в раціоні жирної риби.
Продукти з низьким ГІ менше 55:
- цільнозерновий хліб,
- цільнозернові вівсяна каша з висівками,
- гречана каша,
- макаронні вироби,
- кукурудза,
- горох,
- сочевиця,
- квасоля,
- більшість фруктів,
- овочі,
- коренеплоди.
via GIPHY
Щодо шоколаду і акне, то поліфеноли цього продукту захищають шкіру від пошкодження вільними радикалами і фотостаріння, але у деяких людей це може сприяти запаленню. Тобто без шоколаду в раціоні акне буде легкого ступеня.
Глікемічний індекс – що це?
Це рейтинг продуктів по тому, наскільки стрімко вони піднімають рівень цукру. Тобто глікемічний індекс показує, наскільки швидко їжа стане глюкозою в крові. Чим він нижчий, тим краще. Індекс кожного продукту залежить від кількох факторів: скільки в ньому вуглеводів, яка частина з них цукру, і скільки є клітковини. Чим менше цукрів і більше клітковини, тим краще.
А ось омеги-3 людям з акне часто не вистачає, тому не варто відмовлятися від усього жирного, наприклад, корисно їсти жирну рибу. Варто відзначити, що добавки з омега-3 дуже різняться за якістю, і можуть не містити потрібних речовин, тому краще їсти рибу.
via GIPHY
Існують дослідження, що підтверджують ефективність перорального прийому лактоферина, цинку і вітаміну Е, хоча поліпшення було далеко не стовідсотковим.