Четверг, 24 сентября
Shadow

Експерти розповіли про неймовірну користь клітковини

Експерти розповіли про неймовірну користь клітковини

Клітковина є важливим елементом для правильного функціонування багатьох систем організму, тому експерти назвали чому вона повинна бути складовою щоденного раціону.

Про це повідомляє educazionenutrizionale.granapadano.it.

Серед вагомих причин, чому її потрібно більше вживати, виділяється здатність покращувати перистальтику кишечника (прогресуючі хвилеподібні скорочення), посилювати відчуття ситості, знижувати глікемічний індекс їжі і запобігати запори.

Щодня в організм має надходити близько 30 г харчових волокон. Цього можна досягти шляхом вживання фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, бобових і горіхів.

Гиперфагия (посилене відчуття голоду або апетиту)

Почуття неконтрольованого і постійного голоду можна регулювати з допомогою клітковини в раціоні. Вона підсилює відчуття ситості і подовжує час спорожнення шлунка, протидіючи частим прийманням їжі.

Запор

Клітковина сприяє поліпшенню перистальтики шляхом збільшення і полегшення кишкового транзиту. Таким чином, вона запобігає запори і можливі ускладнення.

Дисбактеріоз

Харчові волокна стимулюють зростання видів пробіотичних бактерій, тим самим сприяючи рівноваги кишкової мікрофлори, яка бере участь у численних функціях організму (імунна система, синтез, шлунково-кишкова система тощо).

Читайте также:   Лікар вказав на фактори, що сприяють захворюванню дітей на грип

Диспепсія (повільне і важке травлення)

Клітковина сприяє випорожненню шлунка і правильному травленню, зменшуючи різні захворювання, наприклад, гастроезофагеальний рефлюкс.

Ожиріння

Волокна не приносять калорій і забезпечують насичує ефект, допомагаючи запобігти надмірне вживання їжі і виникнення ожиріння.

Діабет

Клітковина впливає на рівень цукру в крові і піки інсуліну після їжі. Крім того, вона знижує глікемічний індекс їжі, тому розумне споживання рекомендується для людей з цукровим діабетом і преддіабетом.

Гіперхолестеринемія

Клітковина перешкоджає реабсорбції жовчних кислот, а проприоновая кислота, що виробляється в кишечнику шляхом ферментації волокон, знижує синтез холестерину в печінці.

Серцево-судинні розлади

Харчові волокна в довгостроковій перспективі являють собою надійний засіб профілактики серцево-судинних захворювань.

Пухлини шлунково-кишкового тракту

Дослідження показують, що групи населення, які зазвичай споживають жирну, висококалорійну їжу з низьким вмістом клітковини, з більшою ймовірністю можуть захворіти на рак товстої кишки у порівнянні з тими, хто віддає перевагу харчування, багате овочами, крупами, цільнозерновими продуктами, бобовими та фруктами.

Читайте также:   Фастфуд зазвичай не відбивається на фігурі молодих людей - дієтолог

Хронічні запальні захворювання

В даний час немає достовірної наукової інформації про користь вживання клітковини при хронічних запальних захворюваннях. Тим не менш, є експериментальні дані про переваги деяких волокон в модуляції кишкової мікробіоти, що важливо при наявності запалень.

Поради щодо збільшення щоденного споживання клітковини

Необхідно вживати як мінімум дві порції овочів на обід і вечерю.

Є два або три фрукта розміром з долоню, бажано з шкіркою (якщо вона їстівна), тому що саме ця частина містить більше волокон.

Не пропускати фруктові соки через сито, тому що м’якоть і їх шматочки дуже багаті клітковиною.

Вживати кілька бобових, навіть в одній страві.

Читайте также:   Моз дозволив виробництво апаратів ШВЛ, які небезпечні і не є апаратами ШВЛ

Віддавати перевагу продуктам з цільного зерна.

Застереження

Для тих, хто рідко вживав в їжу продукти з клітковиною, збільшення звичного споживання харчових волокон має здійснюватися поступово, оскільки воно може супроводжуватися появою небажаних ефектів, таких як надмірне здуття живота або діарея.

Також дуже велика кількість волокон призводить до надлишку фитиновой кислоти – речовини, яка перешкоджає засвоєнню деяких важливих для здоров’я мінералів (кальцію, селену, заліза і цинку).

Раніше повідомлялося, що якщо ви замість хліба або інших хлібобулочних виробів будете вживати в їжу клітковину, то ваша вага скоро почне зменшуватися.

Експерти розповіли про неймовірну користь клітковини