Суббота, 21 мая
Shadow

Експерти попередили про небезпеку лляних насіння

Експерти попередили про небезпеку лляних насіння

Значна кількість експертів в області здорового харчування та особистих тренерів рекомендують вживати ранок каші, які містять лляне насіння.

Про це пише Новини Ю.

Цей інгредієнт традиційно вважається одним з найбільш корисних для здоров’я. Проте вчені попереджають, що надлишок лляного насіння в раціоні може привести до отруєння ціанідом. Це сім’я багата харчовими волокнами, жирними кислотами Омега-3 і мікронутрієнтів, його дуже часто використовують при виготовленні пластівців для сніданку або смузі. Але в цьому ж насінні міститься натуральний компонент під назвою амігдалин — різновид ціаногенні глікозидів, яке виробляють газ ціанід по мірі деградації.

Читайте также:   Медики назвали продукт, особливо небезпечний для літніх людей

Ще більше ціаніду виділяється борошном із лляного насіння, яка більш поширена, оскільки самі по собі насіння льону дуже жорсткі. Тепер вчені з Європейської комісії з харчової безпеки опублікували звіт, в якому йдеться про небезпеку вживання регулярно не більше однієї третини чайної ложки лляної борошна для маленьких дітей. Що ж стосується раціону дорослої людини, то тут небезпечної відміткою вважаються три чайних ложки борошна за один раз.

Читайте также:   Названо продукти, які борються зі старінням шкіри

Ціанід є одним з найнебезпечніших отрут в світі. Серед симптомів його отруєння головний біль, сплутаність свідомості, ажитація, порушення серцебиття і проблеми з диханням. Якщо дозування занадто велика, або допомога лікарів запізнилася, пацієнт може померти. Але і в тих, що пережили отруєння часто виникають довічні неврологічні проблеми.

Раніше повідомлялося, що лляне насіння — цінне джерело ненасичених омега-3 жирів, тому може замінити в раціоні більш дорогі продукти, що містять цей вид жирів.

Читайте также:   В програмі доктора Комаровського розповіли, як вибрати стиглий безпечну для здоров'я диню