Суббота, 4 июля
Shadow

Експерти назвали недооцінені якості спаржі

Експерти назвали недооцінені якості спаржі

Введення в раціон цього продукту може істотним чином зміцнити імунітет.

Про це пишуть ЗМІ.

Спаржу можна віднести до числа тих овочів, які або люблять, або їх цураються. «Швидше за все люди, які не люблять спаржу, просто не їли правильно приготовану. Сезон спаржі нетривалий — з кінця квітня до початку червня. Тому пробуйте приготувати її зараз. У ній багато поживних речовин і мало калорій. Крім того, вона може бути відмінним сезонним доповненням до багатьох страв», — зазначають дієтологи.

Що потрібно знати про цей овоч?

Спаржа (багаторічна трава, кореневища якої виростають надземні стебла. У їжу вживають молоді пагони. Пізніше пагони стануть неїстівними.

Спаржа буває трьох видів: біла, червона і зелена. Колір залежить від ступеня зрілості. Білі — це ніжні паростки, які ще не вийшли на поверхню і не побачили сонце. Під дією світла пагони спаржі стають фіолетового кольору, а потім швидко зеленіють.

Читайте также:   Названі напої, здатні підтримати красу шкіри

Зелена спаржа — найпопулярніша, росте на відкритому повітрі. Зелену спаржу можна заморожувати, завдяки чому вона буде доступна круглий рік. В ній більше, ніж у білій, харчових волокон, вітамінів і мікроелементів.

Чим корисна?

При низькій калорійності, від 20 до 30 ккал на 100 р, спаржа містить багато мікро-і макроелементів, біологічно активних сполук. Зокрема, вона виділяється по кількості (вітаміну U): в 100 г — 110% від добової норми вітаміну С 22%, вітаміну До 35%, фолієвої кислоти (13%), лютеїну і його ізомеру зеаксантину (11,8%), бета-каротину (9%). А також містить мідь, фосфор, марганець, залізо, калій.

Читайте также:   Виключити з раціону: 3 види продуктів, які забирають енергію

Досить у спаржі фолієвої кислоти, тому її рекомендують включати в раціон вагітним і жінкам, які планують вагітність, оскільки фолієва кислота підтримує нормальний розвиток плоду.

До спаржі також слід звернутися за наявності аспарагіну, органічної амінокислоти, яка покращує роботу нирок і володіє сечогінною дією. Крім того, у спаржі багато харчових волокон, які покращують перистальтику кишечника. Протипоказана спаржа при індивідуальній непереносимості.

Як приготувати?

Класичний спосіб приготування — відварна спаржа. Ви також можете приготувати її на пару або запекти в духовці. Пагони спаржі можна їсти сирими і додавати в салати, тушкувати, готувати на грилі, використовувати для приготування різних супів, а також у виді гарнірів до м’яса або риби.

Читайте также:   Залишитеся без зубів: Експерти назвали найшкідливіші продукти - газована вода, ожиріння, зайва вага

Щоб зберегти поживну цінність, краще готувати спаржу на пару або відварювати в ледь підсоленій воді буквально кілька хвилин. Це збереже її колір, і вона буде хрусткою. А чим довше ми будемо готувати, тим м’якше стануть її стебла. Зберігати спаржу можна в холодильнику до тижня.

Між тим, раніше медики встановили вплив спаржі на ріст ракових клітин.

Експерти назвали недооцінені якості спаржі