Вторник, 13 апреля
Shadow

Експерт розповіла, як кава може приносити користь

Експерт розповіла, як кава може приносити користь

До вживання кави треба підходити за правилом – «все добре в міру». А щоб він був корисним, необхідно також правильно вибрати і приготувати його.

Про це пише Медицина 2.0.

На це звернула увагу відомий дієтолог Світлана Фус. На своїй сторінці у Facebook вона поділилася корисними порадами щодо цього популярного напою.

«Напевно, у багатьох вранці перша чашка буде саме з кави. Адже він, крім приємного смаку і аромату, дає заряд енергії. Але краще купувати його в зернах. Оскільки мелений втрачає частину того приємного аромату, смачним ж буде той, що подрібнений безпосередньо перед заварюванням», – пояснила фахівець.

Вона порадила уникати розчинної кави, який отримують в результаті складних промислових процесів. Адже для його виробництва можуть використовуватися не найкращі зерна.

Читайте также:   Британські вчені зробили унікальне відкриття про користь супів

«Найгірша кави – на кшталт «3 в 1? і розчинна капучіно. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів і емульгаторів. Так і підсилювачі смаку і запаху, які додають до нього, можуть негативно відбитися на роботі печінки», – зазначає Фус.

А ось натуральна кава, додала вона, в розумних кількостях навіть корисний. Визначають це, зокрема, наявність гіркоти і антиоксидантів в зернах. Правда, молоко і вершки знижують активність кавових антиоксидантів і ускладнюють їх засвоєння організмом.

«Уникайте популярного виду приготування заливки окропом, то є кава з плаваючою гущею. У ньому багато дитерпенов – кахвеола і кафестолу. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень «поганого» холестерину в крові», – підкреслила дієтолог.

Читайте также:   Эксперт рассказала, чему отдать предпочтение в фаст-фуде и не поплатиться фигурой

Убезпечитись від них допомагають паперові фільтри. У той же час Фус радить не кип’ятити кави, оскільки так напій втрачає не тільки смак, але і користь. З нього виділяється більше шкідливих речовин, особливо із зерен дрібного помелу.

Вона також розповіла, в якому посуді краще заварювати каву. Так, скло і якісна нержавіюча сталь – безпечні і нетоксичні матеріали. Не менш важливо, додала дієтолог, і коли саме вживати цей напій.

Не пийте каву натщесерце, він подразнює слизову шлунка. Не вживайте його, коли прийом їжі-м’ясо та інші продукти, що містять залізо, адже він може перешкодити його засвоєнню. Пийте каву, насолоджуйтесь і не забувайте про шкоду надмірності і користь помірності», – підсумувала Фус.

Читайте также:   Як схуднути і утримати вагу, розповіла дієтолог

Нагадаємо, раніше медики розповіли, чому не можна пити каву вранці.

Експерт розповіла, як кава може приносити користь