Понедельник, 18 января
Shadow

Експерт: несезонні ягоди і заморські фрукти перед вживанням потрібно правильно помити

Експерт: несезонні ягоди і заморські фрукти перед вживанням потрібно правильно помити

Незважаючи на те, що зараз ягоди і різні фрукти доступні в магазинах незалежно від сезону, варто розуміти, що наприклад, в полуниці, взимку користі і смаку куди менше, ніж влітку. До того ж, такі ягоди можуть спровокувати неприємні наслідки для здоров’я та самопочуття.

Про це кореспонденту ГолосUA розповіла лікар Вікторія Савицька.

«У холодну пору року краще все-таки забути про літніх ягодах і прикрашати свої страви яблуками, апельсинами, ківі, хурмою – адже зараз на прилавках не менше яскравих і ароматних плодів», — каже лікар.

Вкрай небезпечною в даний час є зелень, особливо заморська, її потрібно ретельно відбирати і стежити, щоб листочки не мали явних ознак псування, не були занадто яскравого кольору і занадто великими. Перед вживанням зелені, особливо шпинату і різних видів салату, варто ретельно промивати кожен листочок, а після цього замочити потрібну вам порцію хвилин на 30-40 в прохолодній воді. В іншому випадку, існує ризик отруєння нітратами та іншими хімікатами.

Читайте также:   Доктор розповіла про раціоні дітей в сезон застуд - Вікторія Савицька, медицина, діти

«З несезонних овочів, так само, як і з раннього врожаю, варто обов’язково знімати шкірку. Ніколи не купуйте овочі і фрукти з ознаками потемніння — це явна ознака наявності пестицидів. Навіть яблука (не кажучи вже про заморські фрукти), куплені в магазинах, обов’язково промийте і замочуйте, можна навіть злегка потерти їх нежорсткої щіточкою», — радить лікар.

Читайте также:   Інфекціоніст розповіла, чому по всій Україні спостерігаються спалахи гепатиту А

Навіть якщо овочі місцеві і по мінімуму обробляли хімікатами, при неправильному миття вони можуть стати причиною шлунково-кишкових інфекцій, в т. ч. дизентерії, сальмонельозу або ботулізму. А на їх шкірці нерідко ховаються такі шкідливі бактерії, як хелікобактер пілорі, які можуть спровокувати коліки і навіть виразку. І тому мити навіть потрібно довго і під проточною водою навіть те, що виростили власними руками. Не кажучи вже про «магазинних» овочах і фруктах. До речі, яблука, персики, груші, абрикоси, банани і гранати фахівці взагалі рекомендують для початку промити з милом і лише потім просто під проточною водою.

Читайте также:   Як зрозуміти, що новий сексуальний партнер вам не підходить

Дуже обережними треба бути і з цитрусовими — рекомендується обшпарити плоди окропом і лише потім промивати водою.

Експерт: несезонні ягоди і заморські фрукти перед вживанням потрібно правильно помити