Четверг, 24 сентября
Shadow

Дієтолог розповіла, чому не варто вживати овочі і фрукти не в сезон

Дієтолог розповіла, чому не варто вживати овочі і фрукти не в сезон

Овочі і фрукти, вирощені не в свій сезон, як правило, містять мало вітамінів і багато нітратів, а також стимуляторів росту.

Про це заявила дієтолог-консультант Олена Юдіна.

За словами дієтолога, це продукти, отримані або в результаті тривалого зберігання старого врожаю, або в результаті прискореного вирощування нового врожаю в теплиці.

«У першому випадку, плоди втрачають корисні властивості, так як при тривалому зберіганні вітамінів залишається дуже мало. У другому випадку при штучному вирощуванні в теплицях, як правило, використовують нітрати та стимулятори росту. Отже, ні про яку користь і ні про які вітамінах ні в тому, ні в іншому випадку не може бути й мови. Якщо овоч продається не в сезон — в ньому немає нічого корисного, причому незалежно від того, ви купуєте старий овоч, який приїхав із сховища, або свіжий, вигнаний в теплиці. З тією лише різницею, що вигнаний в теплиці, швидше за все, ще й обробили нітратами, щоб він доїхав до магазину і як можна довше зберігався», — зазначила дієтолог.

Читайте также:   Пристрасть до жирної і солодкої їжі практично не відрізняється від наркотичної залежності - як позбутися шкідливих харчових звичок - Софія Рожко, нутриціолог, жирна та солодка їжа

За словами Олени Юдіної, молода картопля, коли починається сезон, сповнений поживних речовин, в той час як картоплю, яку ми купуємо зараз, вже не містить практично ніяких вітамінів.

Вона зазначила, що вітаміни не можуть залишатися в свіжих овочах протягом року.
«Чим довше зберігається овоч або фрукт, тим менше в ньому вітамінів. Більше того, можливо навіть виділення отруйних сполук. Наприклад, той же картоплю в результаті тривалого зберігання починає зеленіти і стає просто шкідливим», — додала Юдіна, підкресливши при цьому, що краще вживати в їжу ті овочі і фрукти, які продаються по сезону.

Юдіна підкреслила, що ранньої весни залишаються вітаміни і мінерали в цибулі, моркви, буряку, всі види капусти, всіх видах редьки, квашеній капусті, помідорах і огірках.

«Якщо говорити про те, як знайти золоту середину і що краще: овочі старого врожаю, лежали на складах, або вигнані в теплицях, але з нітратами, то краще третій варіант. Я б рекомендувала купувати сезонні овочі, коли вони будуть в самому розпалі — заготовлювати їх шляхом заморожування. Практично всі овочі можна заморожувати», — підсумувала дієтолог.

Читайте также:   «Потрібно уважно ставитися до всіх підозрілих симптомів»: Медики пояснили, які ознаки можуть вказувати на розвиток раку підшлункової залози - ознаки раку, онкологія, розвиток захворювання, симптоми

Як зазначила лікар, при заморожуванні немає втрати вітамінів і мінералів, навпаки, в перці навіть з’являється більше вітаміну С. Тому заморожування овочів — це кращий варіант, ніж вживання в їжу несезонних продуктів, вирощених з додаванням стимуляторів росту і нітратів.

«Але якщо у вас немає заморозки, то навіть у весняний період, наприклад, квітень-травень, купувати фрукти і овочі все одно потрібно. Головне — робити це правильно. Просто є моменти, на які потрібно звернути увагу при виборі тих чи інших овочів.Що стосується томатів, я б порадила вибирати коктейльний помідор або черрі», — підкреслила дієтолог, зазначивши при цьому, що звичайні помідори зараз купувати не варто, так як вони несмачні.

Читайте также:   Полиция оконфузилась, спутав птичий помет с наркотиками

У той же час, кажучи про огірках, дієтолог зазначила, що їх зараз продають двох видів: «український» і «естафет». Перший варіант — це маленькі огірки з пухирцями, другий — великі гладкі огірки. Гладкий сорт зовсім не зберігається. Якщо ці огірки полежать хоча б день-два, вони стають м’якими і кислими. Тому такі огірки, на думку дієтолога, точно брати не варто.

«Потрібно розуміти, що несезонні овочі і фрукти не дадуть нам космічне кількість вітамінів і мінералів. Вони можуть купуватися, але виключно для задоволення гастрономічних потреб, але не як джерело вітамінів», — зазначила лікар.
Нагадаємо, медики перерахували головні вітаміни для боротьби з коронавірусом.

Дієтолог розповіла, чому не варто вживати овочі і фрукти не в сезон