Суббота, 8 мая
Shadow

Чому виникає сильна смуток під час похмілля


Чому виникає сильна смуток під час похмілля

Ранок з почуттям провини, розчарування і роздратування – нормальна ситуація під час похмілля. Такий стан називають hangxiety або «психологічне похмілля», і у нього є фізіологічне пояснення.

Алкоголь викликає викид серотоніну і дофаміну. Перший гормон допомагає впоратися з переживаннями і відчути себе в нормі. Другий має більш сильна дія: викликає ейфорію і відчуття свята – таке ж, як при виграші в лотерею або обіймах з коханими.

Читайте також: Як алкоголь впливає на організм: 10 страшних наслідків зловживання спиртним

Погана новина в тому, що триває це недовго. Коли алкоголь не надходить, гормон приходить в норму і дофаминовый свято закінчується: на такому контрасті падає настрій, може з’явитися відчуття тривоги, паніка, депресія, роздратування.

Читайте также:   Від ускладнення кору на Тернопільщині померла молода жінка

Інтенсивність відчуттів у всіх різна, але у тривожних людей загострення сильніше – особливо, якщо вони випивають, щоб заспокоїти нерви, забути про переживання або невдалому дні.

Що робити, якщо сумно під час похмілля?

Так що якщо вам неспокійно вранці після веселощів – постарайтеся просто відпочити. Коли організму стане легше фізично, переживання пройдуть.

Чому виникає сильна смуток під час похмілля

Алкоголь негативно впливає на вироблення дофаміну

Однак майте на увазі, що з кожною вечіркою запаси серотоніну виснажуються. Впоратися з переживаннями без алкоголю стає складніше, і, щоб розслабитися, його потрібно все більше. Тому якщо ви регулярно прокидаєтеся в жахливому похмілля – можливо, це привід задуматися і подбати про своє здоров’я.

Читайте также:   Експерти поділилися незвичайним способом схуднення

Безпечні дози алкоголю

Безпечна доза алкоголю для чоловіків і жінок за версією Британського міністерства охорони здоров’я – не більше 14 порцій на тиждень.

Це приблизно шість келихів 4% пива по 500 мл або шість келихів вина 175 мл середньої міцності або чотирнадцять шотів віскі по 25 мл.

При цьому безпечніше вживати це кількість не за раз, а рівномірно в різні дні, чергуючи з безалкогольними днями.

Читайте также:   Ці продукти незамінні: Доктор розповіла про харчування в зимовий час - Вікторія Савицька, медицина, поради

Якщо пити більше – підвищується ризик розвитку захворювань печінки і серця, високого тиску, психологічних проблем і навіть раку.

Источник: 24.ua