Суббота, 21 мая
Shadow

Чим шкідливий і корисний хліб для вашого здоров’я


Чим шкідливий і корисний хліб для вашого здоров'я

Чи Правда, що від білого хліба товстіють, глютен смертельно небезпечний, а дріжджі – зло? І чи сумісний хліб зі здоровим харчуванням?

З точки зору здоров’я, ділити магазинний хліб чорний і білий – досить нерозумно. Колір і форма не допоможуть відрізнити корисний хліб від шкідливого. Краще дивитися на тип борошна, спосіб помелу і види розпушувача, який використовувався при випічці, відзначають фахівці з харчування з США.

Читайте також: Білий або чорний: вчені з’ясували, який хліб шкідливіші для здоров’я

Чим шкідливий хліб?

Хліба легко з’їсти занадто багато. Це відноситься до будь-якого хліба, але особливо підступний рафінований (роблять з борошна дрібного помелу, яку потім просівають). Вуглеводи в ньому не врівноважені клітковиною, яка працює як гальма: чим її більше, тим повільніше засвоюються вуглеводи з продукту. Якщо вуглеводи швидко засвоюються, в крові різко підвищується рівень глюкози, а потім так само різко падає. Це посилює голод – тому сприяє переїдання і набору ваги.

Читайте также:   У липні відбудеться унікальний парад планет: як перенести його безболісно

via GIPHY

Для порівняння: у 100 г пшеничного хліба з рафінованого борошна 11,5 г вуглеводів, зате абсолютно немає харчових волокон. У 100 г пшеничного хліба з цілісної муки цілих 44 г вуглеводів, зате є 9,2 г клітковини.

У рафінованої хліба низька харчова цінність. З нього дуже складно отримати денну норму необхідних для здоров’я поживних речовин.

Для порівняння: у 100 г пшеничного хліба з рафінованого борошна 0,02 мг вітаміну В1 і 0,05 мг заліза, а в 100 г пшеничного хліба з цілісної муки 0,25 мг вітаміну В2 і 4,9 мг заліза. Тобто в хлібі з висівками вітаміну В1 більше в 13 разів, а заліза – майже у 100 раз.

Але дріжджі в хлібі не небезпечні, так як гинуть вже при температурі 55-60°С. Температура всередині буханця свіжоспеченого хліба близько 100°С, так що шансу вижити у дріжджів немає.

Читайте также:   Неробство активізує роботу мозку - американські вчені

Чим корисний хліб?

Харчові волокна. Уповільнюють засвоєння глюкози і сприяють травленню, а ще харчові волокна – улюблена їжа кишкових бактерій, які захищають нас від хвороб. У шматку пшеничного хліба з цільного зерна 1,8 г клітковини.

Вітамін В1. Необхідний для підтримання вуглеводного та енергетичного обміну, при його недоліку виникають проблеми з нервової, травної та серцево-судинної систем. У шматку пшеничного хліба з цільного зерна 0,1 мг вітаміну В1.

Чим шкідливий і корисний хліб для вашого здоров'я

Цільнозерновий хліб корисний для людей

Залізо. Входить в склад дихальних ферментів і м’язів, при недоліку може розвинутися анемія і м’язова слабкість. У шматку пшеничного хліба з цільного зерна 0,98 мг заліза. Цікаво, що з хліба на заквасці залізо засвоюється краще, ніж з дріжджового.

Читайте также:   Дієтолог розповів, як часто, без шкоди для здоров'я, можна вживати фастфуд

Селен. Мінерал, який забезпечує стабільність клітинних мембран і регулює роботу гормонів щитовидної залози. Селена особливо багато у висівках, але в хлібі з висівками він теж є. В шматку хліба 3,2 мкг селену.

П’ять шматків цільнозернового пшеничного хліба (100 г) – це:

  1. половина денної норми клітковини для дорослих (20 г),
  2. майже половина денної норми B1 (1,5 мг),
  3. половина денної норми заліза для чоловіків (10 мг) і більше третини денної норми для жінок (18 мг),
  4. чверть денної норми селену для чоловіків (70 мкг) і третина денної норми для жінок (55 мкг).

Источник: 24.ua